Alisa Bogdanović iz Crne Gore je prvakinja svijeta na takmičenju u poznavanju kineskog jezika za osnovce




Alisa Bogdanović iz Crne Gore je prvakinja svijeta na takmičenju u poznavanju kineskog jezika za osnovce

U kineskom gradu u Kinmingu održano je svjetsko takmičenju u poznavanju kineskog jezika za neizvorne govornike Kineski most (Chinese Bridge Competition 2023). Na takmičenju su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, a predstavnica naše zemlje ispred Instituta Konfucije na UCG, Alisa Bogdanović, pobjednica je ovog takmičenja u kategoriji učenika osnovnih škola.

Domaćin takmičenja je Kineski centar za strane jezike i saradnju kao i Ministarstvo obrazovanja Kine. Takmičenje Kineski most je privuklo oko 45.000 učenika osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali u preliminarnim takmičenjima organizovanim od strane Instituta Konfucije u svojim zemljama, a najbolji na nacionalnim takmičenjima dobili su priliku da učestvuju na svjetskom događaju. Tako se na finalnoj manifestaciji u Kini našlo 168 predstavnika iz 97 zemalja. 
Završna faza takmičenja u poznavanju kineskog jezika održana je 30. oktobra 2023. Te večeri, najbolji među najboljima, izašli su na binu u narodnim nošnjama svoje zemlje i predstavili se u finalu kroz muzički performans pod nazivom „Mi smo komšije“.
Takmičenje se sastojalo iz tri dijela: lično predstavljanje, govor na zadatu temu i predstavljanje nekog talenta iz segmenta kineske kulture. 

Naša Alisa je ovom prilikom dobila čak 3 priznanja. Osvojila je: Evropsku nagradu za najbolju učesnicu na takmičenju Kineski most za učenike osnovnih škola, titulu prvakinje svijeta u takmičenju iz kineskog jezika i kulture kao i priznanje za najbolje predstavljanje po izboru ostalih učesnika takmičenja. 
Alisa  je počela da izučava kineski jezik 2018. godine na Institutu Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, gdje trenutno pohađa najviši HSK 6 nivo. Alisa je u Kini govorila o svojim osjećanjima i izazovima na putu učenja kineskog jezika. U okviru tzv. „talenat show-a“ predstavila se svojom kompozicijom pod nazivom „Pogodan oblak“ i istakla da bi prijateljstvo Kine i Crne Gore trebalo u budućnosti njegovati. 

Čestitke našoj Alisi! Ponosni smo na nju!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.