Održano predavanje na temu Tradicionalna kineska medicina




Održano predavanje na temu Tradicionalna kineska medicina

Institut Konfucije na UCG organizovao je onlajn predavanje na temu “Tradicionalna kineska medicina”.

Predavanje je održao profesor dr Wuji Xi, glavni ljekar i direktor odjeljenja neurologije u Drugoj pridruženoj bolnici Univerziteta tradicionalne kineske medicine Hunan.

Tokom predavanja, profesor Wuji Xi je učesnike upoznao sa istorijom kineske medicine dugom preko 4000 godina. Takođe, bilo je riječi o nastanku tradicionalne kineske medicine koja potiče iz antičkih vremena. Kroz vrijeme, TKM se pretvorila u poseban i sveobuhvatan teorijski i praktični sistem. Osim teorije da su čovjek i priroda povezani, koriste se i teorije jing janga.  Kinezi vjeruju da zajednička nit različitih praksi  čini sistem za balansiranje funkcija tijela, a zasnovana je na principima jing janga i drugim metafizičkim sistemima vjerovanja.

Prisutni su imali priliku da saznaju o postojećim razlikama između TKM na jugu i TKM na zapadu. Južna TKM naglašava ukupnu ravnotežu, koncept prirode i filozofske misli, koristi akupunturu za prilagođavanje unutrašnje ravnoteže tijela i pridaje značaj subjektivnom osjećaju pacijenta. Zapadna TKM, sa druge strane oslanja se na savremena naučna saznanja, oslanja se na laboratorijske testove, gdje se fokus stavlja na standardno liječenje. U savremenoj medicinskoj praksi sve veća pažnja se posvećuje integrisanju južne i zapadne metode liječenja, sa ciljem da se pacijentima pruži najbolja njega.

Završni dio predavanja bio je posvećen akupunkturi, cupping terapiji, masaži itd. pa su prisutni imali priliku da se dodatno upoznaju zašto su ove terapije važan dio TKM.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.