Institut Konfucije na UCG obilježio Međunarodni dan kineskog jezika




Institut Konfucije na UCG obilježio Međunarodni dan kineskog jezika

Međunarodni dan kineskog jezika obilježava se tradicionalno  19. aprila svake godine. Tim povodom, u prepunoj sali na Ekonomskom fakultetu UCG, Institut Konfucije priredio je bogat kulturni program za posjetioce i ljubitelje kineskog jezika i kulture.

Događaj je svojim govorom otvorila direktorica Instituta Konfucije na UCG, doc. dr Milena Lipovina-Božović.

“Ove godine, naša manifestacija je posebno svečana, jer se dešava u godini koja slavi 20 godina od osnivanja prvog Instituta Konfucije na svijetu, ali i jer smo na pragu desetog rođendana od osnivanja Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore. Za ovih deceniju rada, naš Institut je bio i ostao most koji spaja Crnu Goru i Kinu, ne samo kroz jezik, već i kroz umjetnost, tradiciju, kulturu i obrazovanje.“ kazala je direktorica Instituta sa UCG Lipovina-Božović.

Direktorica je podsjetila i na značaj kineskog jezika koji, kao jedan od najstarijih na svijetu, ima posebno bogatstvo i istoriju koja se proteže kroz hiljade godina.

“Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore je centar za sve koji žele da se upoznaju sa kineskim jezikom i kulturom. Naša misija je da promovišemo međukulturno razumijevanje i saradnju, pružajući obrazovanje i kulturne programe koji osnažuju zajednicu i obogaćuju pojedince.” istakla je Lipovina-Božović.

Sekretarka Instituta Konfucije, Tamara Bulatović, vodila je prisutne kroz sadržajan program u kojem su prisutni mogli da: (a) da uživaju u izvođenju kineske pjesme pod nazivom „Sve je moguće“, (b) da nauče nešto novo o kineskom plesu uz nastup polaznica kurseva kineskog jezika, kao i plesnog kluba „Sonrisa“, (c) uz opuštajuće zvuke proljeća slušaju kinesku poemu, (d) i da dožive pravu ljepotu prijateljstva Crne Gore i Kine kroz dvije pjesme (crnogorske i kineske) izvedene u sklopu horskog nastupa KIC POP HOR-a, te (e) prisustvuju svečanosti dodjele nagrada na takmičenju u kaligrafiji.

Nakon oficijelnog programa, prisutni su imali priliku da učestvuju u interaktivnom programu koji je uključivao: izložbu radova iz kaligrafije, ceremoniju pravljenja kineskog čaja, zabavne igre, kao i degustaciju kineskih slatkiša.

https://we.tl/b-vDUKxJBt7W - Slike sa događaja



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.