Rektorat, 09.03.2018

Iskustvo kineske kulture – nova priča, novi poglediInstitut Konfucije je predstavio kinesku kulturu u srednjoj školi "Ivan Goran Kovačić", u Herceg Novom. Kineski nastavnik Wang Yihua je proveo učenike i nastavnike škole kroz kinesku kulturu, u pet segmenata: izgovor kineskog jezika, pisanje kineskog, korištenje štapića, rezanje papira i raznovrsnost kineske kulture (Peking Opera, kineski šah, kineski Wei Qi, tradicionalni kostimi, I slično).

Nastavnica zadužena za kurs kineskog u ovoj školi Anica Radan, kazala je da je njena težnja, kroz rad sa studentima, da učenici cijene kinesku kulturu i jezik.

“Kineska kultura je zadivljujuća i drago mi je što moji drugovi iz odjeljenja imaju šansu da iskuse kinesku kulturu”, kazala je učenica Dunja Samardžić i izrazila zadovoljstvo zbog učenja kineskog jezika.

Nastavnik Milenko Živković je rekao da je nekada sam mislio da je Kina veoma misteriozna, a sada može reći ‘你好,中国’(“pozdrav, Kina”) i baviti se rezanjem papira. “Cijenim jako i  Peking Operu. Kineska kultura je zaista sjajna!”

Učenici ove škole koji su prošle godine, u septembru, počeli sa učenjem kineskog jezika, položili su HSK nivo 1 testa sa visokim rezultatom. Oni će nastaviti da uče jezik i pripremaju se za takmičenje “Kineski most za srednjoškolce”.

Aktivnosti promocije kineske kulture će se nastaviti cijelom Crnom Gorom, sa ciljem da Crnogorci saznaju što više o kineskoj kulturi da se promoviše dugoročno prijateljstvo ove dvije zemlje.