Dan kineske kulture u Herceg Novom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Duh najmnogoljudnije zemlje na svijetu–Kine, mogli su da osjete stanovnici i gosti Herceg Novog, tokom Dana kineske kulture koji je, 26. maja, organizovao Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore.

Manifestacija je okupila veliki broj stanovnika, turista, lokalnih kineskih preduzetnika, zajedno s kineskim učenicima i učiteljima Instituta.

Kulturne aktivnosti festivala održane su u lokalnom restoranu "Gradska Kafana", koji je, u cilju prezentacije kineske kulture, bio ispunjen kineskim ornamentima. Izložba   tradicionalnih vještina kao što su Gu Zheng, kineska kaligrafija, kinesko rezanje papira, šminka za pekinšku operu, papirnati ventilatori doprinijeli su kulturnoj atmosferi.

Tai Či klub u Crnoj Gori je demonstrirao ovu drevnu disciplinu, dok su segmenti kulturnog festivala bili raznovrsni, počev od kaligrafskog pisanja, šminkanja lica, rezanja papira, isprobavanja štapića za jelo, ispijanja čaja i tretmana traicionalnom kineskom medicinom.  

Han i Tang odjeća prizivala su vrijeme Han i Tang dinastije.

Profesor Huang Shouen iz Čangša Univerziteta nauke i tehnologije je predstavio kinesku kulturu ispijanja čaja, tokom čije prezentacije su gosti predavanja probali različite kineske čajeve.

Direktor Kina Medica Zhang Jali odgovarao je na pitanja prisutnih o kineskoj medicini.

Dan kineske kulture je snažno podržao  Herceg fest, krovna institucija kulture u Herceg Novom.

Među posjetiocima festival bila je i Tamara Vujović, potpredsjednica Opštine Herceg Novi što je bila prilika i za razgovor sa kineskom direktoricom Instituta Luo Chun Xia o saradnji na polju kulture, sporta, ekonomije kao i na drugim poljima.

Cilj ove manifestacije, pored približavanja tradicionalne kulture stanovnicima Herceg Novog, takođe je bio i u promocija dugoročnog razvoja prijateljstva dvije zemlje, Kine i Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.