Proslava godišnjice postojanja Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore obilježio je u ponedjeljak, 15. februara 2016. godine, godinu dana od osnivanja svečanošću u plavoj Sali u zgradi Rektorata.

Osim rektorke Radmile Vojvodić i drugih predstavnika Univerziteta Crne Gore i Instituta Konfucije, svečanosti su prisustvovali CUI Zhiwei, ambasador Kine u Crnoj Gori, gosti sa partnerske Institutcije – Čangša Univerziteta nauke i tehnologije, direktori kulturnih i obrazovnih institutcija, dosadašnji i budući polaznici kurseva kineskog jezika, kao i ostali ljubitelji kineske kulture.

Učesnicima skupa obratila se direktorica Instituta dr Milena Đukanović, koja je istakla da je Insitut u prethodnoj godini ostvario zavidne rezultate i nizao uspjehe kroz razne aktivnosti kako edukativnog, tako i kulturnog karaktera. Ona je predstavila rezultate dosadašnjeg rada, kao što su kursevi kineskog jezika različitog nivoa i polaganje kineskih nacionalnih standardizovanih testova za određivanje nivoa znanja kineskog jezika nematernjih govornika, kurs taiđija, kurs kineske kaligrafije, radionice i predavanja o kineskoj kulturi, istoriji, filozofiji itd. Tu su i manifestacije poput „Dani kineskog filma“, kao i literarni i likovni konkurs na temu „Kina u mojim očima“ u saradnji sa osnovnim školama „Štampar Makarije“ i „Vladimir Nazor“. Institut Konfucije takođe priprema studente i učenike za takmičenje „Kineski most“ u Kini, a svake godine organizuje ljetnji i zimski kamp za učenje kineskog jezika u Kini. Ove godine predviđeno je deset stipendija za polugodišnje i deset za jednogodišnje usavršavanje kineskog jezika na Čangša Univerzitetu nauke i tehnologije. Takođe, dodala je da je u planu i uvođenje kurseva kineskog jezika u OŠ „Vladimir Nazor“, jednom vrtiću i jednoj srednjoj školi kao i u okolnim gradovima koji su pogodno tle za saradnju između crnogorskih i kineskih kompanija.

Kineski direktor Instituta, profesor DENG Rong kazao je da je cilj Instituta približavanje dvije naizgled različite kulture Crne Gore i Kine, jer, kako je rekao, upravo nam razlike omogućavaju da se bolje upoznamo i tjeraju nas da učimo jedni od drugih.

U duhu kineske Nove godine, koja je ove godine počela 8. februara, prisutni su imali priliku da čuju ritmičku naraciju u kombinaciji sa udaraljkama od bambusovog drveta, koju je izvela studentkinja Instituta Konfucije i dobitnica polugodišnje stipendije od Sjedišta Konfucijevih Instituta za usavršavanje u Kini, Milica Marković.

U prethodnoj godini, Institut je ostvario saradnju i prijateljske odnose sa brojnim institucijama različitih polja djelovanja u Crnoj Gori, kao što su osnovne škole „Štampar Makarije“ i „Vladimir Nazor“, pa smo imali priliku, da tokom ceremonije, čujemo recitaciju pjesme učenice osmog razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“, Nađe Simonović, koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji literarnih radova za učenike od 5. do 9. razreda.

Takođe, prisutni su imali čast da im umjetnost pripremanja čaja predstavi profesorica Tang Lu uz pratnju tradicionalnog instrumenta Gu ženg, u izvedbi 12-godisnje Liu Zhuoyan.

Po završetku, zvanice su prisustvovale koktelu i izložbi radova učenika osnovnih škola.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.