Potpisan sporazum o akademskoj saradnji između Biotehničkog fakulteta i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na poziv dekanke prof. dr Božidarke Marković juče su u radnoj posjeti Biotehničkom fakultetu UCG bili dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr Muhamed Brka sa saradnicima, prof. dr Irzadom Taljić i doc. dr Vedadom Škapurom. Dekanka Marković je, zajedno sa timom prodekana, prof. dr Sanjom Radonjić, prof. dr Snježanom Hrnčić i prof. dr Zoranom Jovovićem, i drugim prisutnim profesorima goste detaljno upoznala sa svim resursima i aktivnostima Biotehničkog fakulteta u pogledu naučnoistraživačke, nastavane i stručne djelatnosti.

Ovo je bila i prilika da dekani potpišu Sporazum o akademskoj saradnji između dva po mnogo čemu veoma srodna fakulteta. Primjera radi, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet iz Sarajeva je najstarija visokoobrazovna ustanova (fakultet) Univerziteta u Sarajevu - osnovan uredbom Ministarstva prosvjete Kraljevine Jugoslavije u martu 1940. godine, a Biotehnički fakultet je najstarija naučnoistraživačka ustanova u Crnoj Gori - osnovana dekretom Ministartsva poljoprivrede i finansija Kraljevine Jugoslavije aprila 1937. godine.

Dekanski timovi  oba fakulteta ukazali su na veliki značaj potpisivanja sporazuma, a glavni cilj je dalje jačanje i promovisanje naučne, obrazovne i kulturne saradnje između dvije institucije. Sporazumom je predviđeno da se saradnja realizuje kroz obostranu razmjenu nastavnika, istraživača, studenata i drugog osoblja, zajedničko učešće, prijavljivanje za fondove namijenjene obrazovnim i istraživačkim aktivnostima, umrežavanje u istraživačke asocijacije kao što je CASEE - mreža fakulteta prirodnih nauka Centralne i Jugoistočne Evrope i sl., kao i brojne druge aktivnosti koje će olakšati budući razvoj i razmatranje posebnih programa saradnje od interesa za obje strane.

Medijske objave:

https://www.in4s.net/potpisan-sporazum-o-akademskoj-saradnji-izmedju-biotehnickog-fakulteta-i-poljoprivredno-prehrambenog-fakulteta-univerziteta-u-sarajevu/

https://www.portalanalitika.me/clanak/biotehnicki-i-poljoprivredno-prehrambeni-fakulteta-potpisali-sporazum-o-saradnji

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.