U susret upisu generacije studenata Biotehničkog fakulteta 2022/23.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Biotehnički fakultet je prava adresa za sve one koji se žele baviti poljoprivredom i proizvodnjom hrane, odnosno gajenjem biljaka, životinja i prehrambenim tehnologijama, te žele postati inženjeri, magistri ili doktori poljoprivrednih nauka.

Proizvodnja hrane u dovoljnim količinama, koja je za potrošača bezbjedna, a sa aspekta kvaliteta besprekorna, jedan je od najvećih izazova savremenog društva i poljoprivrede. Biotehnički fakultet nudi  studijske programe koji pružaju mogućnost obrazovanja stručnjaka koji će moći odgovoriti svim izazovima savremene poljoprivrede. Svi naši studijski programi su po svom konceptu kompatibilni sa većinom evropskih obrazovnih sistema.

Pored nastavno – obrazovne djelatnosti, Biotehnički fakultet ima veoma dobro razvijenu naučno-istraživačku  i stručno-savjetodavnu djelatnost, sa tradicijom dužom od osam decenija. Stoga je, Biotehnički fakultet decenijama unazad bio, i danas je, okosnica razvoja crnogorske poljoprivrede.

Veoma važnu naučnu i nastavnu bazu Biotehničkog fakulteta predstavljaju brojne laboratorije i ogledna imanja u Podgorici i Baru. Na oglednom imanju „Lješkopolje“'  u Podgorici,  na površini oko 35 ha su vinogradi, voćni zasadi, plastenici, kao i vinski podrum koji je najstariji u Crnoj Gori. U vinskom podrumu se proizvodi lozova rakija i razna vina, koja su na tržištu odavno prepoznata kao ''Institutova'' loza  i vina. Vina iz skoro svih  berbi  u posljednjih petnaestak godina dobitnici su na prestižnim sajmovima zlatnih medalja i pehara. Osim toga, i studenti se obučavaju da proizvode, tzv. ,,studentska vina“, i na taj način prolaze kroz sve faze proizvodnje (od njive do trpeze). Na oglednom imanju nalazi se i jedna od najbrojnijih kolekcija domaćih, odomaćenih i introdukovanih sorti vinove loze na Balkanu, koja broji 442 genotipa vinove loze, a na oglednom imanju u Baru nalaze se kolekcioni zasadi i rasadnik suptropskih voćnih kultura.

Fakultet  pruža brojne laboratorijske usluge za široki spektar korisnika, kao što su sertifikacija sjemena, kontrola i nadzor registrovanih rasadnika, analiza kvaliteta vina, kontrola kvaliteta mlijeka i mlječnih proizvoda, kontrola kvaliteta i panel za maslinovo ulje, kao i sve analize iz domena zaštite zdravlja bilja.  

Nastava se organizuje u skladu sa principima Bolonjske deklaracije po modelu 3+2+3 za akademske i 3+2 za primijenjene studije.

Studijski programi

Osnovne akademske studije:

Biljna proizvodnja

  • Izborni modul: Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo
  • Izborni modul: Ratarstvo i povrtlarstvo

Animalna proizvodnja

  • Izborni modul: Zootehnika
  • Izborni modul: Animalni proizvodi

Osnovne primijenjene studije:

Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje  - Bijelo Polje

  • Izborni modul: Kontinentalno voćarstvo
  • Izborni modul: Ljekovito bilje

Mediteransko voćarstvo - Bar

  • Izborni modul: Rasadničarstvo
  • Izborni modul: Ekološka proizvodnja

Master akademske studije:

  • Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo
  • Ratarstvo i povrtarstvo
  • Zaštita bilja
  • Tehnologije u animalnoj proizvodnji

Interdisciplinarne master studije:

  • Bezbjednost hrane
  • Agrobiznis i ruralni razvoj

Master primijenjene studije

  • Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje – Bijelo Polje
  • Rasadničarstvo - Bar

Akademske doktorske studije

  • Biotehnika

Da li je potrebno polagati prijemni ispit za upis na Biotehnički fakultet?

Nije. Kada je riječ o proceduri upisa, kao i sistemu rangiranja prijavljenih kandidata,  to je definisano Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore

Koje škole imaju prohodnost za upis?

Gimnazija i sve četvorogodišnje srednje stručne škole.

Šta poslije završenih studija?

Poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori posljednjih godina prolazi kroz brojne strukturne promjene. Zahvaljujući otvorenoj mogućnosti korišćenja brojnih razvojnih fondova, crnogorska poljoprivreda (posebno primarna) ubrzano se osavremenjuje, uvode se nove tehnologije, a sve to traži i nova znanja. Agroindustrija je u stalnom usponu, počev od mljekarske industrije, mesne industrije, pa do proizvodnje vina i alkoholnih pića, maslinovog ulja, preradi i pakovanju meda i pčelinjih proizvoda.

Najviše neiskorišćenog prostora je u preradi voća i povrća, kao i preradi aromatičnog i ljekovitog bilja. Domaća agroindustrija je sektor kome treba posvetiti posebnu pažnju, jer je to ''lokomotiva'' za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje. Sve ovo traži dosta novih znanja i vještina i otvara mogućnosti za potencijalne oblasti rada.  

Svakako, da i državna administracija stalno treba više i više kvalifikovanog kadra koji će biti sposoban nositi cijeli porces EU intergacija u domenu poljoprivrede.

U kojim institucijama se obavlja praksa na ovom fakultetu?

Širok je spektar institucija i privrednih subjekata sa kojima Biotehnički fakultet sarađuje i gdje studenti obavljaju dio praktične obuke. Tu su, na prvom mjestu, brojni individualni poljoprivredni proizvođači, posebno oni koji su se specijalizovali za određeni tip proizvodnje, zatim kompanije iz sektora primarne poljoprivredne proizvodnje i iz prerađivačke industrije (mljekare, mesne industrije, destilerije i vinarije, pogoni za preradu žitarica, voća i sl). Sa dvadesetak privrednih subjekata  Fakultet već ima potpisan sporazum o saradnji,  a znatno je veći broj njih sa neformalnom, ali veoma kvalitetnom, saradnjom. Dalje jačanje saradnje sa privrednim subjektima u oblasti agrara, uključujući i porodična gazdinstva, biće prioritet Fakulteta i u narednom periodu.

Gdje se u Crnoj Gori može zaposliti svršeni student Biotehničkog fakulteta?

Svršenim visokoškolcima Biotehničkog fakulteta otvorena su vrata brojnih kompanija u oblasti poljoprivrede i agroindustrije, u obrazovnim institucijama različitih nivoa i profila, javnom sektoru, kao i za pokretanje sopstvenog biznisa.

  Šta kažu drugi o upisu na ovaj fakultet?

Osoblje Fakulteta

Istorijat

Kontakt:

t: +382 20 268 437
+382 20 268 433
e: btf@ucg.ac.me
www.ucg.ac.me/btf
Ul. Mihaila Lalića 15
81000 Podgorica

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.