Otvoren međunarodni naučni skup „Njegoševi dani 9“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U atrijumu ljetnjikovca Buća – Luković sinoć je otvoren međunarodni naučni skup „Njegoševi dani 9“, koji je, uz domaćinstvo Centra za kulturu Tivat, organizovao Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore.

Naučni skup je počeo uz intoniranje državne himne, a Njegoševe dane otvorio je predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu, Dritan Abazović koji je izrazio zadovoljstvo što su se tim povodom  okupili.

Na otvaranju su govorili i predsjednica Upravnog odbora Univezriteta Crne Gore prof. dr Rajka Glušica, dekan Filološkog fakulteta prof. dr Igor Lakić, prof. dr Tatjana Đurišić, predsjednica Organizacionog odbora Tatjana Bečanović, ambasador Sjeverne Makedonije Rami Redžepi, kao počasni gost, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, v.d. direktorica Centra za kulturu Tivat Diana Sindik, akademik Robert Holdel u ime Naučnog savjeta Njegoševih dana

Predsjednica UO Univerziteta Crne Gore prof. dr Rajka Glušica je kazala da su prvi Njegoševi dani održani 2008. godine, a do sad, uključujući i deveti skup, kroz njih je prošlo 170 naučnika iz Evrope i svijeta.

“I upravo toliko prisustvo slavista iz inostranstva ovom skupu daje istinski međunarodni značaj i prestiž. Bez njih Njegoševih dana ne bi bilo jer o kvalitetu Njegoševih dana oni govore”, istakla je Glušica navodeći da je počasni gost ove godine Sjeverna Makedonija i to povodom 100 godina od rođenja Blaža Koneskog najpoznatijeg makedonskog  književnika i utemeljivača i reformatora makedonskog jezika.

U sklopu programa naučnog skupa održaće se tri književne večeri, najavila je Glušica i istakla prisutvo najnagrađivanjieg srpskog pisca, Aleksandra Gatalice, Renata Baretića iz Splita i poznatog makedonskog pisca Tomislava Osmanlije.

Na Devetom međunarodnom skupu koji će trajati do 10. septembra učestvuje 59 naučnika koji dolaze iz 13 evropskih zemalja, 27 gradova i sa 35 različitih naučnoistraživačkih i obrazovnih institucija.

U muzičkom dijelu večeri nastupili su KIC POP HOR, Miran Begić, violina, i Aleksej Molčanov, klavir.

Izvor: https://radiotivat.com/poceo-medjunardni-trodnevni-skup-njegosevi-dani/

 

Povezane vijesti: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1247/objava/147646-ucesce-59-eminentnih-slavista-evrope-na-njegosevim-danima-od-7-do-10-septembra 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.