Publikacija studenata Filološkog fakulteta na sajtu Evropskog Vergelend centra: Medijska pismenost




Publikacija studenata Filološkog fakulteta na sajtu Evropskog Vergelend centra:  Medijska pismenost

Na sajtu Evropskog Vergelend centra (EWC) objavljena je publikacija Medijska pismenost čiji su autori studenti Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Riječ je o studentima studijskih programa: Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Srpski jezik i južnoslovenske književnosti  koji su pohađali modul Medijska pismenost u okviru projekta Priprema budućih nastavnika na Zapadnom Balkanu – obrazovanje za demokratiju i ljudska prava. Koautorke su i nastavnice-mentorke u školama i prof. dr Dušanka Popović, koja je ovu publikaciju uredila i priredila za objavljivanje.

Publikovani sadržaji nastali su tokom realizacije pomenutog modula, a odnose se na pojmove krucijalne za razumijevanje medijske pismenosti i njenog značaja za kreiranje demokratskog okruženja, položaj ove problematike u obrazovnom sistemu Crne Gore i njen značaj u cjelini, izbor medija, razumijevanje i dekonstrukciju medijske poruke i mogućnosti medijske manipulacije.

Značajan dio publikacije čine pripreme za časove čiji su autori studenti – budući nastavnici, s obzirom na to da je primarni korpus ciljeva modula bio usmjeren na nastavnu praksu u školama, tj. pripremanje i realizaciju časova posvećenih medijskoj pismenosti. Obrazovno-vaspitni ishodi, ishodi učenja i sadržaji usklađeni su s aktuelnim programima namijenjenim nastavi maternjeg jezika, čime se demonstrira mogućnost implementacije ove tematike u aktuelne predmetne programe. Nastava je organizovana u skladu s principima aktivne i interaktivne nastave i uz pomoć priručnika Živjeti demokratiju (EWC).

Evropski Vergeland centar (EWC) je resursni centar za obrazovanje za interkulturalno razumijevanje, ljudska prava i demokratsko građanstvo. Njihov rad se zasniva na preporukama i politikama Savjeta Evrope, kao što je Povelja o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava, koja je razvijena kako bi se osiguralo da se vrijednosti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava promovišu.

Link za publikaciju:

https://theewc.org/resources/medijska-pismenost/ 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.