Na Filološkom fakultetu obilježen početak XXII Sedmice italijanskog jezika u svijetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studijski program za italijanski jezik i književnost u saradnji sa Udruženjem nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, takmičenjem mladih recitatora obilježio je početak XXII Sedmice italijanskog jezika u svijetu, koja u svom ovogodišnjem izdanju nosi naslov „Italijanski jezik i mladi“ (Litaliano e i giovani).

U Amfiteatru Filološkog fakulteta prepunom nasmijanih mladih lica, 40 đaka osnovnih i srednjih škola iz različitih gradova Crne Gore (Podgorica, Tivat, Nikšić, Cetinje, Kotor, Tuzi, Mojkovac) takmičilo se u recitovanju stihova italijanskih pjesnika i pjesnikinja (DAnuncija, Leopardija, Kardučija, Triluse, Palaceskija, Kvazimoda, Montalea, De Luke, Rodarija, Karabe, Alde Merini, Čincije Meruli, Ade Negri i drugih).

Profesorice italijanske književnosti doc. dr Olivera Popović i mr Desanka Jauković napravile su izbor pjesama Pjer Paola Pazolinija i Patricije Kavali, koje su u revijalnom dijelu takmičenja recitovale studentkinje Studijskog programa za italijanski jezik i književnost. Ljubica Radulović, Kristina Naumović i Ljiljana Radulović.

Program je vodila studentkinja master studija Studijskog programa za italijanski jezik i književnost Zoraida Kaluđerović.

Veoma težak zadatak da izdvoji najbolje recitatore i recitatorke pripao je tročlanom žiriju koji su činili samostalna savjetnica za italijanski jezik u ZZŠ gđa Raba Hodžić, saradnica u nastavi mr Desanka Jauković i prof. Đampjero Bjađoli, italijanski lektor na SP za italijanki jezik i književnost.

Nakon uručenja nagrada dobitnicima i dobitnicama i diploma njihovim mentorima i mentorkama, rukovoditeljka SP za italijanski jezik i književnost doc. dr Deja Piletić iskoristila je priliku da u ime Studijskog programa uruči komplete knjiga Istorija italijanske književnosti autora Đulija Feronija kao simbolične nagrade profesorima italijanskog jezika koji su na konkursu Udruženja nastavnika italijanskog jezika Crne Gore za najbolje nastavnike u školskoj 2021/22. godini osvojili prva tri mjesta.

Ovom prilikom prof. Katrina Vujačić, predsjednica Udruženja nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, zahvalila je Studijskom programu za italijanski jezik i književnost na velikoj podršci koju ovo udruženje u svom neumornom kreativnom radu dobija još od prvog dana svoga osnivanja.

Veoma ponosni na mlade zaljubljenike u italijanski jezik i na njihove kreativne profesore i zadovoljni uspješnom saradnjom Studijskog programa za italijanski jezik i književnost sa Udruženjem nastavnika italijanskog jezika u Crnoj Gori,  nastavljamo dalje, uz planiranje novih zajedničkih aktivnosti u misiji promovisanja italijanskog jezika i kulture u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.