Filološki fakultet

Biografija




Biografija

Desanka Jauković rođena je u Nikšiću, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Školovanje je nastavila na Filološkom fakultetu u Nikšiću, na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost na kome je završila osnovne, specijalističke i magistarske studije. 

Zvanje profesorice italijanskog jezika i književnosti stekla je 2017. godine, odbranivši diplomski rad na temu Posljednja pisma Jakopa Ortisa u evropskom kontekstu (mentor prof. dr Vesna Kilibarda).

Magistrirala je 2019. godine na temu Identifikacija, prikaz i analiza italijanističkih priloga (prevoda i napisa) u časopisu Stvaranje (1946-1991) pod mentorstvom prof. dr Vesne Kilibarde.

Za rezultate postignute tokom studija nagrađena je plaketom Filozofskog (2014) a zatim i Filološkog fakulteta (2015, 2016) kao najbolji student Studijskog programa za italijanski jezik i književnost. Dobitnica je i plakete Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta Filološkog fakulteta (april 2017), kao i stipendije CANU za podsticanje naučnog i umjetničkog podmlatka (2018/19). U toku studija je u više navrata studijski boravila i usavršavala se u Italiji, na univerzitetima u Peruđi, Đemoni, Palermu i Torinu, dok je u okviru programa studijske mobilnosti Erasmus+ ljetnji semestar studijske 2018/19. provela na Sveučilištu u Zadru. Na ovom Sveučilištu pohađa i doktorske studije iz oblasti savremene italijanske književnosti.

Govori italijanski, engleski i španski jezik.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.