Fakultet dramskih umjetnosti

Biografija - Eraković Relja




Biografija - Eraković Relja

Biografija - docent mr Relja Eraković

Rođen sam 17. novembra 1975. godine u Titogradu, današnjoj Podgorici. Apsolvirao sam na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 2001. godine. Diplomirao sam 2005. godine na FDU – odsjek Filmska i televizijska kamera Univerziteta“ Sv.Kiril i Metodij“ u Skoplju.

  1. godine, na postdiplomskim studijama odbranio sam tezu pod nazivom „Problematika aero foto snimanja, sa osvrtom na dokumentarni film Iznad“, na Univerzitetu EFTA u Skoplju, čime sam stekao titulu magistra audiovizuelnih umjetnosti iz oblasti Filmska i TV kamera.

Fotografijom se bavim od gimnazijskih dana.1992. godine sam postao član Foto kino kluba „Podgorica“.

Izlagao sam na preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu na kojima sam više puta nagrađivan. Imao sam osam samostalnih izložbi umjetničke fotografije.

Radio sam kao snimatelj i asistent kamere na velikom broju reklama, studentskih, kratkih, namjenskih, dokumentarnih filmova, kao i dva igrana filma, marketinških i političkih kampanja. Kao autor kamera i režija radio sam šest dokumentarnih filmova koji su prikazivani u zemlji i inostranstvu.

  1. godine sam postao član Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore, a od 2005. godine sam dobio status Samostalnog umjetnika.

U 2008. godini, bio sam dio tima koji je učestvovao u formiranju snimateljske ekipe TV „Vijesti“. Takođe, na istoj televiziji sam bio angažovan kao snimatelj, u ovom periodu, u svim segmentima programa.

U periodu 2009-2014, bio sam angažovan kao honorarni snimatelj i fotograf u Birou za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Od školske 2006/2007. godine angažovan sam u nastavi na Univerzitetu Crne Gore - Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju kao saradnik u nastavi i predavač na predmetima  Fotografija i Filmska i tv. kamera na osnovnim studijama i Kamera – vizuelni efekti (sa kompjuterskom animacijom) na specijalističkim  studijama sve na odsjeku filmska i tv.rezija,Filmsko i fotografsko snimanje odsjek produkcija osnovne studije i Filmsko i fotografsko snimanje na odsjeku glume(specijalisticke studije).  U martu 2017. godine, izbaran sam u zvanje docenta.

erak@t-com.me 

           



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.