Filološki fakultet

Biografija - Radojičić Milica




Biografija - Radojičić Milica

Mr Milica Radojičić je rođena u Nikšiću, gdje je završila osnovnu školu, a zatim i Gimnaziju “Stojan Cerović” (jezički smjer). Diplomirala je 2011. godine na Studijskom programu za francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću kao jedan od najboljih studenata sa prosječnom ocjenom A (9.93).

U maju 2017. godine magistrirala je na Filološkom fakultetu u Nikšiću na francuskom jeziku odbranivši master tezu pod nazivom Les catégories du comique dans l’œuvre de Proust selon la catégorisation de Bergson (Tipovi komike u Prustovom djelu prema kategorizaciji Anri Bergsona). Rad je odbranjen u komentorstvu doc. dr Spomenke Delibašić (Filološki fakultet-Nikšić) i prof. dr Žan-Žak Tatena, doctor honoris causa Univerziteta Crne Gore (Fakultet François Rablé-Tur). U toku master studija istakla se pisanjem komparativnih tekstova francuske i domaće književnosti.

U toku školovanja dobitnik je prestižne diplome “Luča”, kao i učesnik opštinskih i državnih takmičenja. U toku studija, četiri puta je bila dobitnik nagrade Filozofskog fakulteta Nikšić za najbolje studente sa prosječnom ocjenom iznad 9.5, kao i višegodišnji nosilac stipendije za talentovane studente i učenike Ministarstva prosvjete Crne Gore kao i Opštine Nikšić. Kao jedan od 5 najboljih studenata na Studijskom programu za francuski jezik i književnost 2011. godine je bila dobitnica stipendije ZAMTES-a koja je podrazumijevala dvonedjeljni boravak u školi „LSF“ u Monpeljeu, Francuska, gdje je stekla međunarodni sertifikat iz francuskog jezika nivo C1.

Pisanjem proze i poezije se bavi još od srednje škole. Objavljivana je u više časopisa i zbornika posvećenih mladim pjesnicima. Bila je i finalista prestižne manifestacije “Ratkovićeve večeri poezije”. Recenzent i lektor je zbornika radova “Mozaik”, mladih nikšić pjesnika KK "Poenta poetika". Član je Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade. Objavila je zbirku poezije za djecu “Vrteška čuda” u koautorstvu sa mr Goranom Radojičićem.

Učesnik je više seminara za profesore francuskog jezika i član Udruženja profesora francuskog jezika. Kao profesor u JU OŠ „Olga Golović“ položila je stručni ispit na temu Unapređenje nastave francuskog jezika upotrebom savremenih tehnoloških sredstava. Takođe, bila je saradnik i project manager na više projekata Evropskog fonda u toku rada u NVO “Preporod” kao i u IPC Tehnopolis Nikšić iz različitih oblasti. Učesnik više seminara psihološko-pedagoškog tipa kako i iz oblasti prevencije bolesti zavisnosti i vršnjačkog nasilja. Višegodišnji saradnik i predavač u školi jezika „Polyglot“, kao i tumač za francuski jezik u Sudu za prekršaje, Nikšić. Saradnik je Ispitnog centra Crne Gore za potrebe ocjenjivanja PISA testiranja.

 

Na Filološkom fakultetu, sa povremenim prekidima, angažovana je od 2015. godine u svojstvu saradnika u nastavi. Takođe, više puta je vodila kurs francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u saradnji sa Institutom za strane jezike Podgorica. U toku je priprema više tekstova za publikovanje iz oblasti francuske književnosti. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.