Fakultet dramskih umjetnosti

Biografija - Bojović Jovana




Biografija - Bojović Jovana

mr JOVANA BOJOVIĆ,

 

Jovana Bojović rođena je 1989. godine u Podgorici. Diplomirala je dramaturgiju na FDU Cetinje, a master akademske studije završila na FDU, Beograd. Dobitnik je brojnih nagrada za najboljeg studenta Fakulteta dramskih umjetnosti, Cetinje.

Dramom „Mirovna misija“ pobjeđuje na međunarodnom konkursu Kazališnog epicentra-Zagreb i pozorišta Company of Angels iz Londona.

Dramom „Otvoren kraj“, pobjeđuje na konkursu „Skroz nova drama“, koji raspisuje Crnogorsko narodno pozorište.  „Otvoren kraj“ je premijerno izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu, u čiji je repertoar uvršten.

Na osnovu drame „Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“, Jovane Bojović,  (adaptacija drame „Il tempo libero“, Gian Maria Cerva) urađen je performans u režiji Diega di Bree u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, kao i na festivalu  Quartieri dell’Arte u Viterbu.

„Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“, Jovane Bojović izvedeno je u Nacionalnoj akademiji umjetnosti u Norveškoj (Oslo) , u režiji  Hermana Bernhofta.

Bojović objavljuje više pozorišnih pozorišnh eseja za časopis SCENA (Sterijino pozorje, Novi Sad). Na konkursu Ratkovićeve večeri poezije osvaja prvu nagradu za rukopis „S glavom u torbi“.  

Scenarista je prve istorijske Tv drame u Crnoj Gori, „Božićni ustanak“.

Asistent je na predmetu Filmski i televizijski scenario na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

bojovic.jovana@gmail.com 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.