Mašinski fakultet

Biografija - Jovanović Olivera




Biografija - Jovanović Olivera

Olivera Jovanović  rođena je 03.09.1957. godine u Kruševcu, Republika Srbija. Osnovnu i srednju školu, gimnaziju Slobodan Škerović, prirodno matematički smjer, završila je u Podgorici  1976. godine. Dobitnik je  diplome Luča I, za osnovno i srednje obrazovanje, i brojnih diploma na regionalnim i republičkim takmicenjima iz matematike.

Tehnički fakultet (Mašinski odsjek) u Podgorici, završila je za 3 godine i 9 mjeseci, juna 1980. godine sa prosječnom ocjenom 9.76.  Za postignuti  uspjeh u toku studija dobitnik je nagrada: Mašinskog fakulteta – 1977. godine, Studentske nagrade Oslobođenja Podgorice – 1978. godine, Univerziteta Crne Gore – 1979. godine.

Postdiplomske magistarske studije, smjer teorija konstrukcija, upisala je studijske 1980/81.godine na Gradjevinskom fakultetu u Beogradu. Magistarski rad sa temom »Elastoplastična analiza skeletnih ramova« radjen pod mentorstvom Prof. dr V. Brčića, odbranila je maja 1984. godine, na Građevinskom fakultetu u Beogradu i stekla zvanje magistra tehničkih nauka.

Doktorsku disertaciju »Matematičko modeliranje čeličnog okvirnog sistema sa baznom izolacijom«, radjenu pod mentorstvom Prod. Dr D.Jurukovskog odbranila je na  Institutu  za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju (IZIIS), Univerziteta Kiril i Metodij,  u Skoplju 1988.g, čime je stekla zvanje doktora tehnickih nauka.

Od oktobra 1980.godine radi na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

U zvanje asistenta pripravnika izabrana je 1980. godine, a asistenta 1984. godine. U zvanje docenta izabrana je 1989. godine, vanrednog profesora 1994. godine, a redovnog profesora 1999. godine za predmete Mehanika I i II na Katedri za mehaniku na Mašinskom fakultetu u Podgorici.

Realizovala je nekoliko studijskih boravaka u okviru  različitih programa medjunarodne univerzitetske saradnje kao student postdiplomskih i postdoktorskih studija. U periodu od januara do juna 1988. godine boravila je na usavršavanju na Florida State University, Tallahassee, Florida, USA. Na istom univerzitetu boravila je školske 1990/91. na postdoktorskom usavršavanju.

Kao asistent bila je angažovana na Gradjevinskom i  Metalurškom fakultetu iz predmeta sa Katedre za mehaniku. Samostalno je počela da izvodi nastavu 1989.godine, kada je izabrana u zvanje docenta. Od tada pa do danas drži predavanja na Mašinskom, Gradjevinskom, Arhitektonskom, Metalurškom i Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici iz predmeta iz oblasti mehanike.

Učestvovala je u realizaciji većeg broja medjunarodnih projekata okviru kojih je boravila na Florida State University (USA), La Sapienza ((Rim, Italija). Takođe nosilac je projekata finansiranih od strane WUS Austrija, u okviru kojih je boravila na jednomjesečnim usavršavanjima u Engleskoj na Bolton University (2004.) i na Patras University (2006.) u Grčkoj.

Kao autor i koautor objavila je dva univerzitetska udžbenika, koautor je jedne monografije. Objavila je preko 60 naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, kao i međunarodnim i domaćim kongresima i skupovima.

Govori engleski, služi se ruskim jezikom.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.