Istorijski institut

Biografija - Leković Žarko




                                         BIOGRAFIJA I BIBLIOGRAFIJA

 

Žarko Leković je rođen 26. septembra 1965. u Priboju, gdje je završio osnovnu školu sa odličnim uspjehom. Srednju školu, istorijsko-arheološki smjer takođe je završio sa odličnim uspjehom u Podgorici i dobitnik je diplome „Luča“. Završio je Filozofski fakultet u Nikšiću, odsjek za istoriju i geografiju 1994. (prosjek ocjena iz istorije 9,00) diplomiravši radom „Crna Gora i Malisorski ustanci“. Tokom 1995. i 1996. godine bio je stipendista Vlade RCG.

     Postdiplomske studije istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio je sa prosječnom ocjenom 9,00. Magistarski rad „Drobnjak u prvoj polovini XIX vijeka“ odbranio je oktobra 2000. pred komisijom: prof. dr Radoš Ljušić (mentor), prof. dr Mihailo Vojvodić i doc. dr Vojin Dabić.

     Doktorsku disertaciju „Drobnjak 1850-1918“ odbranio jula 2010. na Filozofskom fakultetu u Beogradu pred komisijom: prof. dr Radoš Ljušić (mentor),  dr Slavenko Terzić i doc. dr Miloš Jagodić.

     U Istorijskom institutu Crne Gore zaposlen je od 1. maja 1998. i trenutno radi na mjestu Naučnog saradnika za nacionalnu istoriju Crne Gore u XIX i XX vijeku. Član je Naučnog vijeća Istorijskog instituta Crne Gore, Odbora za istoriju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Matice srpske i Vijeća za društvene nauke Univerziteta Crne Gore. Član je redakcije međunarodnog naučnog časopisa „Istorijski zapisi“, kao i časopisa „Na izvoru Vukova jezika“ i „Glasnika Zavičajnog muzeja“ Pljevlja i više organizacionih odbora Zbornika radova sa međunarodnih naučnih skupova.

     Učestvovao je na više od 70 domaćih i međunarodnih naučnih skupova održanih u Crnoj Gori, Srbiji, Republici Srpskoj, Moldaviji, Rusiji i Njemačkoj.

     Govori ruski, a služi se italijanskim jezikom.

     Značajniji objavljeni naučni radovi:

  • Drobnjak u prvoj polovini XIX vijeka (dva izdanja), Beograd, 2001 i Podgorica, 2007.
  • Drobnjak i Potarje, Podgorica, 2007.
  • Manastir Bijela, Beograd, 2008.
  • Drobnjak od 1850 do 1918., Nikšić, 2011.
  • Šaranci u dokumentima, Podgorica, 2013.
  • Tara – granica i spona Crne Gore i Osmanskog carstva, Nikšić, 2016.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.