Muzička akademija

Biografija - Garić Petar




Petar Garić rođen je u Podgorici 1980. godine,  gdje je završio srednju muzičku školu, i to dva odsjeka, opšti-pedagoški i vokalno-instrumentalni – klarinet.

Muzičku akademiju završio je na Cetinju, u klasi profesora Ante Grgina 2004. godine sa najvišom ocjenom na završnom ispitu.

Magistarske studije je takođe završio u klasi profesora Grgina na Muzičkoj akademiji Cetinje sa najvišom ocjenom na završnom koncertu.

Još kao student počeo je da radi u Simfonijskom orkestru RTCG, na mjestu Prvi klarinet - Solista. U simfonijskom orkestru RTCG  radio je sve do prestanka rada te institucije.

Od osnivanja Muzičkog centra Crne Gore radi u Crnogorskom Simfonijskom Orkestru na mjestu Prvi klarinet – Solista, i član je duvačkog ansambla Crnogorski duvači, koji je nastao i uspješno funkcioniše pod okriljem Muzičkog centra Crne Gore. Takođe, član je i jedan od osnivača Crnogorskog duvačkog kvinteta, ansambla koji se sastoji se od prvih duvača CSO. Član je duvačkog kvinteta Tramontana. Umjetnički je rukovodilac Kamernog ansambla Kotor Arta.

U svojoj karijeri kamernog muzičara, sarađivao je sa istaknutim umjetnicima poput: Peter Langgartner, Aleksej Molčanov, Aneta Ilić, Žana Marinković, Borislav Čičovački, Miran Begić, Viktor Uzur, Duncan McTier, Isidora Žebeljan, Vujadin Krivokapić, Marija Đurđević Ilić, Mihajlo Radivojević, Jarina Denisenko, Veljko Klenkovski, Igor Lazić, Ivana Dakić, Nikola Ćirić, Nenad Janković, Bojan Pešić, Dimitri Romano, Nadica Ristić Simović, Ana Abramović, Antonio Nasevski, Dimitri Prokofiev, Ratimir Martinović i drugi.

Kao solista nastupao je sa dirigentima Aleksej Šatski, Grigorij Krasko i Mladen Tarbuk a kao orkestarski muzičar, sarađivao je sa dirigentima poput: Radovan Papović, Ronald Colman, Miroslav Homen, Hajnrih Šif, Bojan Suđić, Borjan Canev, Uve Tajmer, Mark Korovic, Robert Homen, Ivan Josip Skender, Kiril Stankov, Miguel Romea, Štefan Malcev, Holi Hjun Čo i mnogi drugi.

Njegovi studenti su danas profesori klarineta u većini muzičkih škola u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.