Filozofski fakultet

Biografija - Šarović Rade




Biografija - Šarović Rade

Šarović Svetozara Rade, rođen 1981. godine u Žabljaku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Osnovne studije Filozofskog  fakulteta u Nikšiću, na Studijskom program za sociologiju  završio je 2008. godine. Magistarske studije, na istoj univerzitetskoj jedinici, završava 2010. godine, odbranivši magistarski rad sa temom: “Sociološki aspekti postsocijalističke transformacije društvenog poretka u Crnoj Gori“. Doktorirao je 2014. godine, na temi: “Sociološko istraživanje sela i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Crnoj Gori”.
Za vrijeme doktorskih studija u zimskom semestru 2012/13 godine, bio je korisnik stipendije Moskovskog državnog univerziteta imena ” Lomonosova” u Moskvi, Rusija.

Od  2010. godine, angažovan je kao saradnik u nastavi na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, da bi 2015. godine bio izabran u zvanje docenta UCG. Danas izvodi nastavu na disciplinama Sociologija ruralnog razvoja, Migracije i održivi razvoj, Sociološka istraživanja grada, Sociologija porodice  i Teorije društvenih promjena. Angažovan je i kao viši saradnik na Institutu za sociologiju i psihologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, na kome je učestvovao u realizaciji više medjunarodnih naučnoistraživačkih projekata. Redovan je učesnik međunarodnih naučnih konferencija, od kojih je i sam organizovao dvije, "Žabljak 150 godina urbanog naselja, Crna Gora 30 godina ekološke države" i "Ekološka održivost i klimatske promjene".  Član je Društva sociologa Crne Gore od 2010. godine i autor  više naučnih monografija i naučnih radova objavljenih u eminentnim domaćim i inostranim časopisima.

Od 2013. do 2015.godine radio je kao direktor Instituta za sociologiju i psihologiju iz Nikšića,  da bi 2015. preuzeo dužnost prodekana za nastavu Filozofskog fakulteta i na toj poziciji radio sve do 2020.godine. Od 2018.godine angažovan je kao inostrani predavač na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Juna 2020.godine, izabran u zvanje vanrednog profesora na Univerzitetu Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.