Pravni fakultet

Biografija - Bogojević-Gluščević Nevenka




Biografija - Bogojević-Gluščević Nevenka

Rodjena je 05.09.1954. godine u Peći.Osnovnu školu i gimnaziju završila u Titogradu (Podgorici) kao nosilac diplome »Luca«.Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u junul976 god sa prosječnom ocjenom 9,35. U toku studija nagradjivana vise puta fakultetskim i univerzitetskim nagradama. Dobitnik je nagrade Oslobodjenja Podgorice kao najbolji student prve generacije studenata Pravnog fakulteta st. 1972/1973.godine. Poslijediplomske studije, smjer pravno-istorijski, upisala je (st. 1976/1977. godine) i završila na Pravnom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je 1980, a doktoriralal984. godine.

Prvi radni odnos zasnovala je na Pravnom fakultetu 1977. godine. Za asistenta za predmet Rimsko pravo izabrana je 1977., predavača 1980, docenta 1984, vanrednog profesora 1991. i redovnog profesora 1996. godine. Bila je angažovana u izvodjenju nastave na osnovnim i poslijediplomskim studijama na Pravnom fakultetu u Podgorici i Beogradu i osnovnim studijama na Fakultetu političkih nauka UCG. U reformisanom programu pravnih studija predaje Rimsko pravo na osnovnim studijama, Evropsku pravnu tradiciju, Komparativne pravne sisteme i Recepciju rimskog prava na specijalistickim i master studijama.

Sef je Katedre za pravno-istorijske nauke na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Clan je Odbora za pravne i politicke nauke CANTU i Redakcije Zbornika Pravnog fakulteta. Rukovodilac je nacionalnog projekta Interakcija pravnih kultura i religije u srednjovjekovnim zetskim primorskim gradovima i njihov uticaj na identitet žene u Crnoj Gori. Clan je medjunarodnih naučnih-društava ( Societe d histoire de droit antiquite i Centro romanistico diritto romano). Upravnik je FondaAristide Theodorides na Pravnom fakultetu i Predsjednik kluba Forum Romanum.

Oblast užeg naučnog interesovanja je recepcija rimskog prava u srednjovjekovnim primorskim gradovima istočno-jadranske obale. U novije vrijeme uporedo se zanima i za pravni položaj žene kroz istoriju i posebno crnogorsku pravnu istoriju. Napisala je sedamnaest knjiga, od kojih su tri univerzitetski udžbenici. Objavila je četiri monografije na stranim jezicima koje se odnose na recepciju rimskog prava (dvije na engleskom i dvije na italijanskom jeziku). U najpoznatijim romanistickim i pravno istorijskim casopisima u inostranstvu i zemlji objavila je preko stotinu naucnih i stručnih radova iz oblasti rimskog prava, recepcije rimskog prava, istorije crnogorskog prava i komparativnog prava. Podnosila je referate na mnogim domacim naučnim skupovima i svjetskim kongresima romanista i pravnih istoričara (Krotonu, Mesini, Madridu, Kaljariju, Oslu, Roterdamu, Rimu, Moskvi, Novom Sadu, Napulju, Istanbulu, Sofiji, Nišu) koji su objavljeni u publikacijama sa tih skupova.

Govori engleski i italijanski jezik, a u svom stručnom radu koristi latinski i srednjovjekovni italijanski, što joj uz paleografsko znanje omogućava čitanje izvorne rukopisne arhivske grade srednjeg vijeka. Udata je. Majka je dr Sanje i Djordja. Živi u Podgorici.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.