Muzička akademija

Biografija - Perunović Aleksandar




Biografija - Perunović Aleksandar

Aleksandar Perunović (Nikšić, 1978) diplomirao je i magistrirao na odsjeku za Kompoziciju na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Žarka Mirkovića, a doktorirao na istom odsjeku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Srđana Hofmana. Pohađao je više međunarodnih kurseva kompozicije pod mentorstvom istaknutih austrijskih i njemačkih kompozitora (Kurt Švertsik, Detlev Miler-Zimens, Georg Fridrih Has, Rajnhard Febel).

Autor je velikog broja solističkih, kamernih, horskih i orkestarskih djela, kao i ostvarenjâ koja izlaze iz okvira strogo muzičkog izraza (muzički teatar, primjena elektronike i multimedije).

Djela su mu izvođena u Crnoj Gori (autorski koncerti, festivali KotorArt, Budva – Grad teatar, A tempo itd.), regionu (Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu, Mokranjčevi dani u Negotinu itd.), kao i širom Evrope (Internationales Theater u Frankfurtu, muzej savremene umjetnosti Palais de Tokyo u Parizu, Музей Духовних Скарбів Украіни u Kijevu, Teatri Migjeni u Skadru, Konserthuset u Geteborgu, više gradova u Austriji, Njemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Italiji, Poljskoj itd.). Mnoga od ovdje izvedenih djela nastala su kao porudžbine izvođača, ansambala, festivala.

Pored komponovanja, bavi se i muzičkom teorijom i analizom, a radove iz ove oblasti je izlagao, pored ostalog, i na međunarodnom skupu Muzička teorija i analiza u Beogradu.

Radi kao vanredni profesor na predmetima Muzički oblici i Harmonija na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a član je i Odbora za muzičke umjetnosti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.