Filozofski fakultet

Biografija - Burić Dragan




Biografija - Burić Dragan

BIOGRAFIJA

Dr Dragan Burić je osnovnu školu završio u Podgorici. Srednju Hidrometeorološku školu ’’Milutin Milanković’’ završio je u Beogradu, sa odličnim uspjehom. Bio je stipendista Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore. Studije geografije završio je na PMF-u Univerziteta u Prištini, odsjek Geografija, sa prosečnom ocjenom 9,42. Diplomski rad  Klima Podgorice ocjijenjen je sa 10 (mentor prof. dr Radomir Ivanović). Na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Katedra za fizičku geografiju, završio je poslijediplomske studije sa prosečnom ocjenom 9,71, odbranivši magistarski rad ’’Promjene temperature vazduha u Crnoj Gori u instrumentalnom periodu’’ (ocjena 10, mentor prof. dr Vladan Ducić). Na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Katedra za fizičku geografiju, odbranio je doktorsku disertaciju ’Dinamika i mogući uzroci temperaturnih i padavinskih ekstrema na teritoriji Crne Gore u periodu 1951-2010.’’ (ocjena 10, mentor prof. dr Vladan Ducić) i time stekao naučni stepen doktora geo-nauka za naučnu oblast fizička geografija. Prvi je diplomirao, magistrirao i doktorirao u svojoj generaciji.

Od 1990. do 2017. godine radio je u Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore, najprije kao meteorološki tehničar na meteorološkoj stanici u Podgorici u Odsjeku mreže meteoroloških stanica (8 godina), zatim kao asistent prognostičara u Odsjeku prognoze vremen (7 godina), viši savjetnik i v.d. rukovodioca u Odsjeku mreže meteoroloških stanica (1 godina), samostalni savjetnik u Odsjeku za Klimatologiju (4 godine) i samostalni savjetnik u Odsjeku prognoze vremena (7 godina).

Od školske 2010/11. godine honorarano je angažovan, kao saradnik, na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Studijskom programu za geografiju, gdje drži vježbe iz dva predmeta: Klimatologija sa osnovama meteorologije i Hidrologija kopna. Na istom fakultetu, odnosno Studijskom programu, od 2015. godine honorarno je angažovan kao predavač iz sljedećih predmeta: Klimatologija sa osnovama meteorologije, Regionalna geografija Evroazije, Geografske regije Evroazije, Australija, okeanija i polarne oblasti, Okeanografija i Hidrologija kopna. U periodu 2014-2021. godine angažovan u Televiziji Crne Gore, kao sinoptičar u Jutarnjem programu, odnosno Dnevniku 2. za tumačenje vremenskih prilika, analizu i prognozu vremena. Od 2017. godine zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, gdje na Studijskom programu za geografiju realizuje nastavu na predmetima: Klimatologija sa osn. meteorologije, Okeanografija, Klimatske promjene, Geografija Evroazije - fizičkogeografske karakteristike, Geografsija Evroazije - društvene karakteristike i regije i Australija, okeanija i polarne oblasti. 

Objavio je: dvije naučne monografije, dva univerzitetska udžbenika, oko pedeset naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima, učestvovao na brojnim međunarodnim naučnim skupovima. Recenzirao je desetine naučnih rukopisa za renomirane časopise i izdavače i uradio jednu reviziju naučne studije od nacionalnog značaja. Član je uređivačkog odbora časopisa: HERALD, Glasnika srpskog geografskog društva (od 2016) i Zbornika radova Geografskog instituta Jovan Cvijić Srpske akademije nauka i umetnosti (od 2017).  

 

Google scholar veza: https://scholar.google.com/citations?user=F8b2bjEAAAAJ&hl=sr

www.researchgate.net/profile/Dragan_Buric/publications?sorting=recentlyAdded



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.