Mašinski fakultet

Biografija - Ćulafić Goran




Biografija - Ćulafić Goran

Prof. dr Goran Ćulafić, redovni profesor, rođen je  10.05.1952. godine u Beogradu. Osmogodišnju školu je završio u Ivangradu, a srednju školu – Gimnaziju u Titogradu.

Studije mašinske tehnike Ćulafić je upisao školske 1971/72. godine na Tehničkom fakultetu Mašinski odsjek u Titogradu. Završio ih je posle odslušanih devet semestara i odbranjenog diplomskog rada: "Projektovanje jednogrednog mosnog krana", 1976. godine, na smjeru Mehanizacija. Za vrijeme studija aktivno-profesionalno se bavio košarkom u KK Budućnost - Podgorica.

Postdiplomske studije je započeo na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1976. godine na grupi za Mehanizme i dinamiku mašina. Istovremeno je angažovan kao asistent pripravnik na predmetu Mehanizmi na Katedri za mehaniku na Mašinskom fakultetu u Titogradu. Studije trećeg stepena Ćulafić je završio 1980. godine odbranom magistarskog rada "Analiza i sinteza mehanizama prese za duboko izvlačenje koji se sastoji od zglobnog četvorougla i njemu dodate dijade sa spoljašnjim kliznim parom", koji je radio pod mentorstvom prof. T.Pantelića. Godine 1981. je izabran u zvanje asistenta.

Vojni rok u JNA Ćulafić je služio 1979/80. godine, u školi rezevnih oficira-tehnička služba u Zagrebu.

U toku studijske 1982/83. godine boravio je na usavršavanju na univerzitetima Stanford i Berkeley (USA – Kalifornija). Po povratku iz USA decembra mjeseca 1984. godine. Ćulafić je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom: "Metoda optimalne sinteze ravnih polužnih mehanizama za krivu odstupanja definisanu tehnološkim procesom" na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Mentor je bio prof. Todor Pantelić.

U zvanje docenta je izabran 1987. godine za predmet Mehanika, dok je 27.05.1992. godine izabran u zvanje vanrednog profesora za predmete: Mehanika i Sinteza mehanizama na Katedri za mehaniku na Mašinskom fakultetu u Podgorici. U zvanje redovnog profesora izabran je 25.04.1997. godine.

Kao asistent Ćulafić je držao vježbe iz gotovo svih predmeta sa Katedre za mehaniku. Samostalno je počeo da izvodi nastavu školske 1985/86. godine na predmetu Mehanika na Elektrotehničkom fakultetu u Titogradu. Od tada pa do danas Ćulafić je držao predavanja na Mašinskom, Elektrotehničkom, Metalurškom fakultetu u Podgorici i Filozofskom fakultetu u Nikšiću iz većeg broja predmeta, kao i na Mašinskom fakultetu u Beogradu, u okviru nastave na poslediplomskim studijama iz predmeta Sinteza mehanizama.

Goran Ćulafić je autor preko 80 naučnih publikacija, stručnih projekata priznatih patenata i knjiga. Težište naučno-istraživačkog i stručnog rada Gorana Ćlafića je u oblasti primijenjene mehanike krutog tijela. Mogu se izdiferencirati nekoliko polja rada:

-razvoj novih i aplikacija postojećih metoda sinteze (projektovanja) mehanizama;

-modeliranje rada mašinskih konstrukcija u prvom redu sa aspekta dinamike rada istih;

-primjena metoda nelinearnog programiranja (optimizacije) pri projektovanju i modeliranju mehaničkih sistema;

-kreiranje aplikativnog softvera u oblasti primijenjene mehanike i analize i modeliranja rada mehaničkih sistema.

Suština naučno-istraživačkog rada je data je u knjigama:

-MEHANIZMI - SINTEZA MEHANIZAMA, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu,1986. godine.

-MODELIRANJE MEHANIZAMA - ANALIZA I OPTIMALNA SINTEZA, "Slog", 1997. godine.

Karakteristika naučno-istraživačkog rada Gorana Ćulafića je da je veliki dio istog primijenjen u praksi na konkretnim problemima. Što je rezultiralo: prijavama patenata i modela, prototipovima, tehničkim unapređenjima kao i poboljšanjima i inovacijama na pojedinim konstrukcijama, aplikativnim softverima, elaboratima, studijama itd.

U priodu od 2002. do 2007. godine Goran Ćulafić je bio prodekan za nastavu na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Od 2007. godine je dekan Mašinskog fakulteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.