Medicinski fakultet

Biografija - Injac Lidija+




Biografija - Injac Lidija+

Docent, dr.sci.med.Lidija Injac Stevović, rodjena je 1961. godine u Mojkovcu, Crna Gora, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini upisala je 1982/3.godine i diplomirala 1989. godine. Specijalizaciju iz psihijatrije započela je 1993.godine u Kliničkom Centru Crne Gore, Odjeljenje Neuropsihijatrije, a potom na Institutu za psihijatriju Kliničkog Centra Srbije u Beogradu u periodu od 1994-1997. godine. Specijalistički ispit iz psihijatrije položila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1997. godine.

Magistarski rad na temu »Samoubistvo, istraživanje motiva, uzroka i posledica« odbranila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 2006. godine.

Doktorsku disertaciju, pod nazivom »Faktori suicidnog rizika:polne razlike«, odbranila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, 2011.godine,  kao prvi doktor nauka.      Od 1989.godine, radila je u Kliničkom Centru Crne Gore u Podgorici gdje je obavila ljekarski staž, a od 1990.godine u Domu zdravlja u Podgorici.Od 1991.godine radila je u Zdravstvenom Centru Ministarstva Unutrašnjih Poslova Crne Gore, a 1992.godine je imenovana za Načelnika Zdravstvenog Centra Ministarstva Unutrašnjih Poslova Crne Gore i predavala na edukativnim kursevima i simpozijumima za pripadnike Ministarstva Unutrašnjih Poslova Crne Gore. Od marta 2012.godine radi na Klinici za psihijatriju KCCG.Na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici radi od oktobra 2005. godine, kao stručni saradnik na predmetu Psihijatrija. U julu 2006. godine, izabrana je za saradnika u nastavi, a u zvanje Docent izabrana 2012.godine od kada obavlja funkciju odgovornog nosioca predmeta Psihijatrija i Osnovi nauke o ponašanju na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu.Od 2011. godine predaje na Visokoj Medicinskoj školi u Beranama.Od 2012. do 2017. godine predaje na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za Psihologiju i Odsjeku za Pedagogiju i na Fakultetu političkih nauka, smjer socijalni rad.Redovni je predavač na Specijalističkom studiju iz oblasti Porodične medicine na Medicinskom fakultetu u Podgorici.Od 2014. godine obavlja funkciju glavnog mentora koordinatora za specijalizaciju iz psihijatrije, kao i mentora za specijalizaciju iz psihijatrije i srodnih disciplina..

Glavni je istraživač i rukovodilac projekta IMPULSE, H2020 koji je odobrila Evropska komisija koji je prvi projekat iz grupe H2020 u Crnoj Gori.Projekat IMPULS ima za cilj da omogući razvoj djelotvorne zdravstvene njege za pacijente s teškim mentalnim oboljenjima, implementirajući model intervencije pod nazivom DIALOG + koji je zasnovan na naučnim dokazima, lako sprovodiv i kreira uštede u zdravstvenom sistemu. Intervencija je potpomognuta tehnologijom i zasnovana na komunikaciji u kojoj je fokus na pacijentu, na istraživanju kvaliteta života i fokusirana je na terapiju kojom se pronalaze rješenja problema. IMPULSE projekat će formulisati kontekstualno odgovarajući pristup i optimizovati sprovođenje metode intervencije u različitim zdravstvenim sistemima, ispitujući istovremeno kako lokalni, organizacioni i nacionalni faktori utiču na implementaciju, održivost i ekonomske troškove. Pohadjala više edukacija iz oblasti psihijatrije, medju kojima se izdvaja, edukaciju iz kognitivne psihoterapije na Psihijatrijskoj klinici i odsjeku za Kognitivnu psihoterapiju - Warneford Hospital-Department of Psychology, Oxford, Engleska1996.godine, Berlin Summer School Course on "Psichiatry, a Science”, Berlin-Branderburg Academy of Sciences and Humanities in Berlin, 2000.godine, boravila na Psihijatrijskoj Klinici “Benjamin Franklin”, Berlin. Učestvovala je na European forum, Symposium "Modern Strategies in the Treatment of Psychiatric Disorders", Berlin, Germany, 2000.godine. Završila je edukaciju iz Primary prevention of addictive diseases, (ECPD),  Belgrade, 2004.godine. Učestvovala je na Maudsley Forum (The fifth core Maudsley Forum), Institut of Psychiatry at the Maudsley, Kings College, London, 2005.godine. Završila je Training GCP (Good Clinical Practis), 2009.godine. Učestvovala je na International Invitational Conference Amsterdam, Organized by Netherlands Psychiatric Association,  EACCME, 2011.godine. Učestvovala  na prvom sastanak projekta IMPULS.2018.g.  na Queen Mary University of London.

U dva mandata u periodu 2009-2011 i 2012-2015 godine bila je Predsjednik Udruženja psihijatara Crne Gore i u tom mandatu organizovala je Prvi Nacionalni Kongres Udruženja psihijatara Crne Gore sa Medjunarodnim učešćem, pod pokroviteljstvom Svjetskog Udruženja Psihijatara u oktobru 2012. godine u Budvi. Takom dva mandata organizovala je brojne stručne skupove i edukativne simpozijume sa domaćim i inostranim predavačima.Tokom 2015. godine izdat je udžbenik  Bolesti zavisnosti-Razvoj aktivnosti na prevenciji, lečenju, edukaciji i istraživanju u zemljama Balkana, urednika Prof.dr Ivan Dimitrijević, u kojem je autor poglavlja pod nazivom  “Aktivnosti u oblasti zavisnosti u Crnoj Gori od 2000.g. I Dualne dijagnoze”. Ovaj udžbenik je Odlukom vijeća za specijalističku nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu br. 0-4/39-66/40/17 od 22.9.2014. godine prihvaćen kao udžbenik za poslijediplomsko usavršavanje ljekara. Bila je član radne grupe za izradu Nacionalnih smjernica dobre kliničke prakse pod nazivom”Shizofrenija“, Ministarstvo zdravlja Crne Gore 2012. godine. Recenzent Nacionalnih smjernica dobre kliničke prakse Ministarstva zdravlja Crne Gore „Kliničke smjernice za dijagnozu i liječenje depresije u Crnoj Gori“, koje su izdate 2018. godine. Član je Radne grupe za izradu Plana prevencije suicida u Crnoj Gori, Rješenje Ministra zdravlja br.011.301/2017 od 3.7.2017.g.  Član je Nacionalne komisije za Mentalno zdravlje. Član je uredjivačkog kolegijuma časopisa Psihijatrija, UPCG.Kao predavač po pozivu održala je više predavanja u zemlji i inostranstvu posebno iz oblasti suicidologije. Autor je brojnih radova koji se objavljeni u medjunarodnim i nacionalnim časopisima.Mentor je na više dodiplomskih i specijalistističkih radova. Član je Udruženja Psihijatara Crne Gore i Sekcije za Suicidologiju Evropskog Udruženja. Član je Ljekarske komore Crne Gore i Društva ljekara  Crne Gore. Govori engleski jezik. Udata je i majka jednog djeteta.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.