Biotehnički fakultet

Biografija - Radulović Momčilo




Biografija - Radulović Momčilo

                Rođen sam 10.01.1955.g. u Danilovgradu, Republika Crna Gora. Osnovnu školu "Vuko Jovović" završio sam u Danilovgradu, a gimnaziju "Slobodan Škerović" (društveno-jezički smjer) u Podgorici 1973. godine. Diplomirao sam na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu (Zemun) 16.01.1980.godine na Voćarsko-vinogradarskom odsjeku, a na istom fakultetu završio sam poslijediplomske studije  iz oblasti pomologije voćaka.

                Magistarski rad pod nazivom "Uticaj fitohormona IBA na ožiljavanje reznica aktinidije" odbranio sam 30.12.1989. godine, a doktorsku disertaciju pod nazivom "Proučavanje agrobioloških osobina introdukovanih sorti pomorandži u crnogorskoj suptropskoj zoni" 26.01.1995.godine takođe na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu (Zemunu).

U Centru za suptropske kulture učestvovao sam i rukovodio na 14 naučno-istraživačkih projekata iz oblasti suptropskog voćarstva (pretežno mandarina, pomorandži i aktinidije). Učestvovao sam sa referatima na nekoliko kongresa i simpozijuma iz oblasti voćarstva u SFRJ i SRJ , a obavio sam i  jednomjesečnu specijalizaciju u Institutu suptropske poljoprivrede u Gruziji i više studijskih putovanja u Italiji i Grčkoj.

U dosadašnjem radu u Centru za suptropske kulture (23 godine) proučavao sam kroz naučne projekte i stručni rad skoro sve važnije i neke manje važne vrste suptropskog voća, što se vidi i iz moje bibliografije (mandarina, pomorandža, limun, grejpfrut, aktinidija, smokva, šipak, iglica, rogač, maslina, avokado, pasiflora, papaja, guava, fejoa, tamarilo, suptropsko ljekovito bilje i sl.).

PODACI O RADNIM MJESTIMA I IZBORIMA U ZVANJE

               Prvi stalni radni odnos zasnovao sam u Agrokombinatu "13 jul" iz Podgorice 4.05.1980 godine kao pripravnik, a radio sam na novopodignutim plantažama vinove loze.

               Od 1.07.1981.g. započinjem radni odnos u Biotehničkom institutu iz Podgorice. Dvije godine sam radio u Zavodu za vinogradarstvo i voćarstvo (na selekciji stonih sorti vinove loze i intezifikaciji proizvodnje breskve u južnom dijelu Crne Gore) , a od 1.07.1983.g. prelazim u Zavod (danas Centar) za suptropske kulture iz Bara gdje i dalje radim.  

               U zvanje viši istraživač izabran sam 6.04.1992.godine, u zvanje naučni saradnik 11.04.1996.g., a u zvanje viši naučni saradnik 13.06.2001.g.

               Do sada sam objavio 54 naučna i stručna rada (37 naučnih i 17 stručnih) kao i više desetina popularnih stručnih članaka u raznim časopisioma i publikacijama. U 30 radova sam bio prvoimenovani autor, u 16 drugoimenovani, a samo u 8 kao ostali koautor. Objavio sam i knjigu (praktikum) Mandarina unšiu. Kao rukovodilac ili saradnik učestvovao sam na izradi preko 20 investicionih projekata i studija.

Dobitnik sam zlatne plakete za izuzetan doprinos razvoju Instituta.

U periodu od 1990 do 1993. godine obavljao  sam funkciju šefa Centra (Zavoda) u Baru, da bi na istu funkciju bio ponovo izabran januara 1998. godine, a koju i danas obavljam. Osim ove obavljao sam više društvenih funkcija kao što su: član Skupštine i Izvršnog odbora Univerziteta Crne Gore, predsjednik Savjeta Instituta, član republičkog Savjeta za zaštitu čovjekove okoline, predsjednik Školskog odbora Poljoprivredne škole u Baru, člana Komisije za naučnoistraživačke projekte Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore, član Jugoslovenske Komisije za priznavanje,  odobravanje i zaštitu sorti južnog voća, član redakcionog odbora časopisa Jugoslovensko voćarstvo,  član Savjeta i naučnog vijeća Biotehničkog instituta, član Komisije za odbranu magistarskog rada na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i sl. Danas obavljam funkciju člana odbora za pooljoprivredu i šumarstvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, člana Savjeta projekta za biljne i genetičke resurse, člana Skupštine saveza poljoprivrednih inžinjera i tehničara, predsjednik sam Udruženja poljoprivrednih inžinjera i tehničara Crne Gore, član Vijeća Biotehničkog instituta,  imenovan sam i za eksperta Saveznog ministarstva za razvoj, nauku i životnu sredinu za oblast  Citrusa i sl.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.