Fakultet dramskih umjetnosti

Biografija - Vojvodić Radmila




Biografija - Vojvodić Radmila

Radmila Vojvodić, pozorišni reditelj, dramski pisac i univerzitetski profesor rođena je 25. oktobra 1961. godine u Baru. Na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu diplomirala je režiju 1985. godine. Univerzitetsku karijeru započela je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1990. godine u zvanju asistenta, na kome radi do 1993. do 1995. godine, kada pedagoški rad nastavlja u Crnoj Gori pri  Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

1997. godine na novoosnovanom Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju izabrana je u zvanje docent na Odsjeku za režiju, nakon kojeg je uslijedio izbor u zvanje vanredni profesor 2004, a 2010. godine je izabrana za redovnog profesora. Funkciju dekana na ovom Fakultetu obavlja od 2010. godine u dva mandata. U istom periodu je član Savjeta za visoko obrazovanje. Član je Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore od 2012. do izbora za rektora.

Rektor je Univerziteta Crne Gore od avgusta 2014. godine.

Radmila Vojvodić je autor drama Princeza Ksenija od Crne Gore (1993), Montenegrini (1998) Montenegro blues (2005) i Everyman Đilas (2013). Predstave koje potpisuje Radmila Vojvodić učestvovale su i nagrađivane na brojnim festivalima - Moskovski pozorišni festival (Rusija), Sterijino pozorje (Srbija), Poletni festival (Slovenija), Mitelfest (Italija), MOT (Makedonija), Grad Teatar Budva (Crna Gora), Pozorišni festival - Elbasan (Albanija), Sarajevska zima i Međunarodni festival MESS (BiH), Nacionalni festivala malih teatarskih formi Vraca (Bugarska), EXPONTO (Ljubljana), Međunarodni festival Kotor art (Crna Gora).

Koautor praizvedbe prve nacionalne opere – Balkanska carica, Dionizija de Sarna, libreto Nikole I Petrovića Njegoša (2008). Režirala je u mnogim referentnim kućama nekadašnjeg jugoslovenskog kulturnog prostora – Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, SKC; Hrvatsko narodno pozorište Ivan Zajc, Srpsko narodno pozorište, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom – tekstove klasične i savremene dramaturgije i vlastite dramaturške adaptacije i dramske tekstove.

Dobitnik je stručnih i društvenih nagrada i priznanja i najviše državne nagrade: Nagrada Republičkog centra za savremenu umjetnost, za značajan doprinos kulturi i stvaralaštvu Crne Gore 1995; Specijalna nagrada za vanredan doprinos kulturi – za autorski projekat - Princeza Ksenija od Crne Gore - Merkur 1994.; Novembarska nagrada grada Bara 1995.; Trinaestojulska nagrada 1997.; Velika nagrada CNP za predstavu Don Žuan se vraća iz rata 2000. i 2008. za režiju i adaptaciju opere Balkanska carica; Nagrada festivala Grad Teatar za dramsko stvaralaštvo, 2006.; Specijalna nagrada MESS (Sarajevo) za scensku transpoziciju teksta M. Kovača, za predstavu Danilo, 2008.; Nagrada za najbolju režiju za predstavu Na ljetovanju, 2010. Bijenale crnogorskog teatra; Nagrada za originalno rediteljsko čitanje za predstavu Egzistencija, 2013. Nacionalni festival malih teatarskih formi, (Bugarska).

Predsjednik je Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore (UDUCG), osnivač, urednik i član redakcije časopisa za pozorište i kulturu Gest (1999).

Patron je Festivala nove evropske drame New plays from Europe - Patron section of the Biennale Wiesbaden (Njemačka) za Crnu Goru, 31. mart 2014. Član je Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, a od 2007. godine i jedan od potpredsjednika.

radmilav@ac.me 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.