Prirodno-matematički fakultet

Biografija - Lastovička-Medin Gordana




Biografija - Lastovička-Medin Gordana

Rodjena sam 23. 04. 1967. godine u Nikšiću gdje sam završila osnovnu i srednju školu Centar za usmjereno obrazovanje i vaspitanje, matematički smjer. Dobitnik sam diplome "Luča", i proglašena djakom generacije. Uporedo sa matematčkim smjerom u Niksiću završila sam i Srednju muzičku školu „Vaso Pavić“, odsjek za klavir, u klasi prof Anke Asanović, u Podgorici. Dobitnik sam dvije zlatne lire na republičkim takmičenjima i jedne srebrne lire na saveznom (YU) takmičenju mladih muzičara (klavirski duo). Tokom srednje škole sam učestvovala  na takmičenjima iz fizike koje je organizovao Pokret nauka mladima Crne Gore  i zauzela oba puta prvo mjesto, u drugom i u četvrtom razredu za pisanje naučnih radova. Oba rada su uradjena na Institutu za Fiziku u Podgorici, prvi rad je odradjen pod mentorstvom Prof. Vukotić Perka, a drugi pod mentorstvom Prof. Backović Slobodana. Oba rada su iz područja Nuklearne fizike (gama i alfa spektrometrija). U osnovnoj školi sam dobila i zlatnu medalju na saveznom takmičenju fizičara.

Skolske 1985/86. sam se upisala na studije Fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Podgorici i završila aprila 1990 sa prosječnom ocjenom 9.2

Od 01.05.1990 do 01.11.1990 sam se kao stipendista Instituta „Jožef Stefan“ u Ljubljani  usavršavala na području neutronske aktivacijske analize na Odsjeku za nuklearnu hemiju pod mentorstvom Prof. Dr. Stegnar Petra i Dr. Smodiš Boruta iz Ljubljane, kao i Prof. Dr. Jovanović Slobodana i Prof. Dr. Vukotić Perka iz Podgorice.  Od novembra 1990 do januara 1994 sam bila stalno zaposlena na Institutu Jožef Stefan. Godinu dana sam radila kao asistent  na Odsjeku za Nuklearnu hemiju, a sledeće dvije godine kao asistent na Odsjeku za Eksperimentalnu fiziku elementarnih čestica  gdje sam uradila magistarsku tezu pod mentorstvom Prof. Dr Stanovnik Aleša i dr Brajnik Dušana. Eksperimentalno sam istraživala mogućnosti kako se mjerenjem Cerenkovljevog zračenja mogu razdvojiti beta emiteri. Poslijediplomske studije sam upisala školske 1990. na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo,u Ljubljani, na Odsjeku za fiziku, smjer jezgro i elementarne čestice. Magistarski studij sam zaključila 24/02.1994 odbranom rada „Določanje aktivnosti Sr-90 z merjenjem Cerenkovega sevanja v aerogelu“. Rad na magistarskoj tezi je finansiralo Ministarstvo za znanost i tehnologijo Republike Slovenije. Magistarski rad je napisan na slovenačkom jeziku, i odbranjen na Naravoslovni fakulteti, na Univerzitetu u Ljubljani.

Marta 1994 sam se stalno zaposlila kao asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Odsjeku za Fiziku, u Podgorici. Decembra 1994. mi je odobreno odsustvo  u cilju izrade doktorske teze na Institutu Jožef Stefan u Ljubljani, gdje sam do maja 1997. imala status stipendiste. Kao član ljubljanske grupe, godine 1996 sam se pridružila medjunarodnoj kolaboraciji ARGUS, pod mentorstvom akademika,  Prof. Dr. Gabrijela Kernela. Doktorske studije iz oblasti Fizike visokih energija sam radila u periodu od 1995-1997. Tezu pod nazivom "Measurement of Production of K*0 K*0 and K*+K*- in Two-Photon Interactions at the Spectrometer ARGUS"  sam odradila  takodje na  Odsjeku za eksperimentalnu fiziku elementarnih čestica  pri Institutu Jožef Stefan i odbranila 27. oktobra 1997. na Naravoslovni fakulteti na Univerzitetu  u Ljubljani, pred komisijom koju je predsjedavao Prof. Dr Peter Prelovšek i clanovi Prof. Dr Gabrijel Kernel, Prof. Dr Mitja Rosina, Prof Dr Peter Križan (redovni profesori na Univerzitetu u Ljubljani) i Hermann Kolanoski (redovni profesor na Univerzitetu Humboldt, Berlin, Njemačka). Teza je napisana i odbranjena na engleskom jeziku. Analizirani su podaci izmjereni pomoću detektora ARGUS koji je bio postavljen na elektronsko-pozitronskom sudaraču DORIS II u istraživačkom centru DESY (Deutsches Elektronen-Synchrotron) u Hamburgu. Nostrifikacja teze je uradjena 27.01.1998. na Univerzitetu Crne Gore. U zvanje docenta sam izabrana  25.06.1998.  za predmete Osnove mjerenja u fizici i Fizika na nematičnim fakultetima.

Učestvovala sam i na medjunarodnim školama eksperimentalne i teorijske fizike elementarnih čestica: ICFA 95 SCHOOL, Instrumentation in Elementary Particle Physics, Ljubljana, Slovenia, Juli 3-15, 1995, International school on Violation of CP Symmetry and Related Process, Prerow, University of Rostock, Njemačka 1-8 Oktobra, 2000; XXVII ITEP Winter School, Moscow, Februar 1999; Corfy Summer School, 6-20 Septembar, 1998.

Na poslijedoktorske studije iz oblasti fizike visokih energija sam otišla po pozivu Dr Kolanoski Hermanna, redovnog profesora na Univerzitetu Humboldt u Berlinu koji je bio i član komisije za ocjenu i odbranu moje doktorske teze. U tom periodu mi je bilo odobreno trogodišnje ne-plaćeno odsustvo sa Univerziteta Crne Gore. Te godine mi nijesu ušle u izborni staž za vanrednog profesora (zbog ne plaćenog odsustva). Na Univerzitetu Humboldt i u njemačkom istraživačkom centru za fiziku visokih energija  DESY-Zeuthen sam  boravila kao stipendista Graduierten-Kolleg ''The Standard Model of Particle Physics – structure, precision tests and extensions'' Univerziteta Humboldt u Berlinu. Kao član tima Prof Kolanoski Hermanna i član OTR (Outer Tracking Group) aktivno sam radila na eksperimentu HERA-B. HERA-B je bio detektor sa nepokretnom metom i  sa protonskim snopom koji je bio postavljen na elektronsko-protonskom sudaraču HERA (Hadron-Electro-Ring Anlage) u istraživačkom centru DESY. Konstruisan je u cilju mjerenja narušavanja CP parnosti u sisemu B-mezona, i po sofisticiranoj tehnologiji i veoma zahtijevnoj rekonstrukciji tragova pretača eksperimentima na LHC-u. U tom periodu sam  bila odgovorna za kalibraciju Outer  Trackera. Kao član Gllueball tima pri HERA-B radila sam na proučavanju mogućnosti da se HERA-B detektor transformiše u detektor za egzotične i jos ne otkrivene gluebal čestice. Takodje sam bila i dio tima koji je radio na analizi Pentaquarka, egzotične čestice sa 5 kvarkova.

U zvanje  vanredni profesor na Univerzitetu Ctne Gore sam  izabrana 03. 03. 2005. godine (godine provedene u istraživackom centru DESY u Njemačkoj nijesu uračunate u izborni staž zbog ne-plaćenog odsustva).

Po završetku poslijedoktorskih studija u Berlinu uključila sam se u rad grupe za fiziku visokih energija sa Odsjeka za fiziku u Podgorici koja participira u analizama medjunarodnog eksprimenta H1 (ep inerakcije na akceleratoru HERA u Hamburgu). Pored HERA-B na akceleratoru HERA su bila postavljena još tri eksperimenta (H1, HERMES, ZEUS). Grupa fizičara sa Odsjeka za Fiziku PMF-a  je uglavnom radila na analizi duboko neelastičnog rasijanja elektrona na protonu pri malim predatim impulsima. Kao član nELAN (Neutrino and ELectron ANalysis) grupe pri H1 eksperimentu tokom 2004 i 2005. godine  sam analizirala strukturne funkcije protona F2 i FL sa posebnim osvrtom na sistematske greške i njihov uticaj na  preciznost mjerenja. Uticaj sistematskih grešaka na preciznost mjerenja je veoma važan i za istraživanja koja se odvijaju  na LHCu (Large Hadron Collider) u CERNu (analiza uticaja sistematskih grešaka na preciznost mjerenja je prezentovana na LHC-HERA workshopu). U periodu od 2005-2007 sam kao član grupe HaQ - Hadronic Final States and QCD, pri eksperimentu H1 (http://www-h1.desy.de/general/home/intra_home.html, HaQ page) radila na analizi pentaquarka u sistemu Xipi (ref: t0 talk,  Preliminary-06-131, H1 publikacija). Dalja proučavanja unutar kolaboracije H1 se odnose na produkciju stranosti na H1.

Godine 2007. sam se dodatno pridružila britanskoj istraživačkoj kolaboraciji LCFI (Linear Collider Flavour Identification). Preko LCFI kolaboracije učestvovala sam u realizaciji  „The Silicon Detector Design Study“ koja je posvećena  SiD Detector konceptu za  ILC (International Linear Coliider) pri američkoj akceleratorskoj laboratoriji  SLAC.   Naučni tim LCFI je osnovan sa ciljem izrade sofisticirane tehnologijke i senzora za potrebe vertex detektora sa visokim performansama na elektrosko-protonskom (e+e-)  medjunarodnom linearnom sudaraču ILC (International Linear Collider). U saradnji sa Univerzitetom Oxford   uradjena je analiza na produkciji supersimetričnih čestica (SUSY) na LC (Linear Collider). Ekscitirajuće oko supersimetričnih čestica jeste to da postoji teorijska predpostavka da kandidati za tamnu materiju sa  velikom vjerovatnoćom mogu da budu neutralini. U našoj analizi neutraline smo proučavali pri produkciji para sbottom čestica u e+e- sudaraču. Korisćen je američki SiD (Silikon Detektor) koncept (postoje 4 koncepta LC). U toku je i analiza zasnovana na evropskom konceptu liearnog sudarača (LDC- Large Detector Concept). Potpuno novi teorojski koncept sbottom-koanihilacije motivisan SUSY česticom  kao kandidatom za hladnu tamnu materiju  je proučavan. Koautor sam LC TDR (technical design report) i SiD Letter of Intent (contribution: sbottom analysis). The SiD Letter of Intent opisuje dizajn detektora i različite fizičke procese za koje će detektor biti dizajniran. Takodje uključuje rezultate simulacije Monte Carlo koji dokazuju da će detektor moći da detektuje odredjene procese. Kao što je poznato LHC (Large Hadron Collider) u CERN-u je „discovery machine“, dok LC ce obezbijediti „fine tuning“ i više informacija o Higgsu i SUSY česticama ukoliko se otkriju. „Completing the LoI represents a major milestone for SiD, and is the culmination of quite a lot of work designing, costing and benchmarking the detector," rekao je fizičar John Jaros, koji rukovodi  Linear Collider Detektorom pri SLACu sa Marty Breidenbach (on online http://today.slac.stanford.edu/feature/2009/ilc-detector-loi.asp).

Takodje sam bila koordinator podgoričke grupe koja je participirala u analizama na LC,  razvijajući  metode vještačke inteligencije (Savo Tomović i Goran Suković su posjetili Univerzitet Oxford u toku 2008.)

Aprila 2004 sam rodila ćerku Michaelu u Konigs Wusterhausenu u Njemačkoj, i maja 2009 drugu ćerku Ninu u Podgorici.

Jedna od aktivnosti kojoj sam trenutno posvećena jeste održavanje medjunarodne interdisciplinarne konferencije Time and Matter 2010 u Crnoj Gori (TAM2010) gdje sam  koordinator od strane lokalnog organizacionog odbora. Konferencija će se održati u oktobru 2010 u Budvi u saradnji sa Univerzitetom u Gorici iz Republike Slovenije. Plenarno predavanje na otvaranju konferencije odrzaće eminentni teoretičar iz CERNa, John Ellis.

Aktivno govorim engleski i slovenački, pasivno češki i njemački. 

Koautor sam na vise od 80 naučnih publikacija koje se nalaze u ISI bazi podataka.

 

PODACI O RADNIM MJESTIMA I IZBORIMA U ZVANJA

 

Zaposlenja na Univerzitetu Crne Gore

 

Od 1994. god. zaposlena sam na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici. Radni odnos sam zasnovala u svojstvu asistenta. (Nastavno-naučno vijece Univerziteta Crne Gore na sjednici odraznoj 29.10.1994 donijelo je odluku o mom izboru u zvanje asistenta). U   zvanje asistenta sam izabrana za rad na ne odredjeno vrijeme sa punim radnim vremenom na Odsjeku za fiziku PMF-a u Podgorici.

U zvanje  Docenta izabrana sam 25. 06. 1998. godine  za  predmete: Osnovi mjerenja u Fizici na Odsjeku za Fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta i Fizika na Nematičnim fakultetima

U zvanje  Vanredni profesor  izabrana sam 03. 03. 2005. godine za  predmete: Osnovi mjerenja u Fizici na studijskom programu Fizika na Prirodno-matematičkom fakultetu i Fizika na Nematičnim fakultetima

Kao asistent na Odsjeku za Fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta skolske 1994/95 sam držala računske vježbe iz Fizičke mehanike i molekularne fizike na I godini Odsjeka za fiziku PMF-a. U periodu od 1997-2000 sam držala predavanja iz Kvantne fizike na III godini Odsjeka za Fiziku i predavanja iz Osnova mjerenja u fizici na II godini stidija Fizike, kao I Laboratorijski praktikum II na II godini. Po povratku sa poslijedoktorskih studija sam držala predavanja iz Osnova mjerenja u fizici I i II i vodila Laboratorijski praktikum II. Godine 1999/2000 takodje sam bila angažovana u izvodjenju nastave u Matematičkoj gimnaziji za učenike IV razreda. Moj učenik je te godine osvojio prvo mjesto na republičkom takmičenju iz fizike. Tokom boravka na poslijedoktorskim studijama u Njemačkoj bila sam takodje angažovana pri pružanju stručne pomoći studentima završne godine Fizike na Univerzitetu Humboldt pri izradi praktikuma i seminarskih radova, kao i podučavanju studenata u naučnom centru DESY-u u ljetnom periodu. Održala sam i par pozivnih predavanja na Univerzitetu Humboldt. Od izbora u zvanje Vanrednog profesora izvodim nastavu na predmetima Osnovi mjerenja I i II, Osnovi prirodnih nauka II (fizika)  na studijskom programu Učitelji na Filozofskom Fakultetu. Takodje sam učestvovala u  realizaciji  laboratorijskih i racunskih vježbi iz predmeta Fizika na  Elektrotehničkom fakultetu (smjer energetika).

Od 2007. godine sam više puta bila gostujući naučnik na Univerzitetu Oxford gdje sam radila na analizi produkcije i simulacije detekcije para sbottom čestica (supersimetričnih bottom cestica)  na linearnom sudaraču i održala predavanje. 

Tokom školske 2008/2009 sam držala izborni predmet Kvantna teorija polja sa Teorijom Supersimetrija na   magistarskim studijama Primijenjena fizika (studijski program Fizika) i izborni predmet Detektori i metode simulacije na doktorskim studijma, studijski program Fizika  na PMF-u u Podgorici.

 

Zaposlenja i usavrsavanja u inostranstvu

  • U periodu od maja do oktobra  godine,  u okviru  jugoslovensko-američkog projekta ²Standardizacija nuklearnih parametara u k0 metodi neutronske aktivacione analize (NAA)², i na osnovu ugovora o radu, br IV-530 od 06.06.1990 boravila sam u Sloveniji na Institutu Jožef Stefan (IJS) u Ljubljani, na Oddelku za Nuklearno Kemijo  pri Reaktorskom centru, i radila u istraživačkoj grupi Prof. Stegnar Petera i dr  Smodiš Boruta.
  • Od oktobra 1990-1994 bila sam stalno zaposlena na IJS u Ljubljani, kao mlada raziskovalka

1990-1991 -  Odsek za Nuklearno kemijo

1991-1993 – Odsek za Eksperimentalno fiziko osnovnih delcev kao član grupe za inovaciju i izradu detektora.

  • Od decembra 1994-oktobra 1997 bila sam stipendista Instituta Jožef Stefan u Ljubljani na Odseku za Eksperimentalno fiziko osnovnih delcev. Radila sam na doktorskoj tezi kao član ljubljanske grupe pri medjunarodnoj kolaboraciji ARGUS (eksperimenat koji je bio postavljen na e+e- sudaraču u israživackom centru DESY(oblast- fizika visokih energija). 
  • U periodu od 01.04.1998 – 30.04.1998 sam bila na jednomjesečnom studijskom boravku na Institutu Jožef Stefan u cilju rada na naučnom članku.
  • Od jula 2000-septembra 2003 bila sam na poslijediplomskim studijama kao stipendista Univerziteta Humboldt i boravila u naučnom istraživačkom centru za fiziku visokih energija DESY(Zeuthen, Hamburg) . U tom periodui bila sam član medjunarodne naučne kolaboracije HERA-B.
  • Od septembra 2000 do decembra 2000 bila sam gostujući naučnik u DESY-ju i učestvovala u radu medjunarodne naučne kolaboracije H1 (kao clan nElan i HaQ grupe).
  • Tokom 2006,2007, 2008 sam bila na više kraćih studijskih boravaka u istraživačkom centru DESY Hamburg.
  • Tokom 2007, 2008, 2009 bila sam na više studijskih boravaka na Univerzitetu Oxford. Tokom boravka na Univerzitetu Oxford  radila sam na projektu “Sbottom analysis at LC”. Iz tog perioda nastao je i diplomski rad Marije Kovačevic koja je takodje boravila par mjeseci na Univerzitetu Oxford tokom školske 2007/2008 godine. U toku je njena izrada magistarske teze.
  • Od septembra 2009 – Oxford University (porodiljsko odsustvo sa Univerziteta CG). Radim na SUSY produkciji na liearnom sudaraču.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.