Medicinski fakultet

Biografija - Popović Mitar




Biografija - Popović Mitar

Dr med. spec. Mitar Popović je ljekar specijalista porodične medicine, saradnik u nastavi i doktorand farmakoloških nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Rođen je 08.11.1985. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završio je sa odličnim uspjehom, kao nosilac diplome „Luča“. Proglašen je đakom generacije cetinjske gimnazije 2004. godine. Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore upisao je studijske 2004/2005. godine a studije medicine završio 09.06.2011. godine sa prosječnom ocjenom „A“ i ocjenom „A“ na završnom radu iz kliničke onkologije. Tokom studija bio je dobitnik stipendije za talentovane studente Ministarstva prosvjete i nauke, kao i stipendije Prijestonice Cetinje. Kao izraz priznanja za izuzetan uspjeh u studiranju dodijeljena mu je Studenstka nagrada Glavnog grada Podgorice za 2006. godinu. Tokom tri studijske godine bio je student-demonstrator na predmetu histologija i embriologija. Predstavljao je Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore na XIII Internacionalnom intenzivnom kursu iz bioetike: „Humanizing Tomorrow’s Biomedicine“, koji je održan u Udinama, Italija, 2009. godine.

Nakon završenog fakulteta, do danas, angažovan je kao saradnik u nastavi na farmakološkoj grupi predmeta (Farmakologija, Farmakologija sa toksikologijom, Klinička farmakologija). Takođe, od 2020. godine je istraživač-saradnik na internacionalnom projektu: European Network to Advance Best practices and technoLogy on medication adherencE (ENABLE) koji predstavlja COST akciju (CA19132), a kojom rukovodi Dr Job F.M. van Boven.  Tokom 2018. i 2019. godine bio je angažovan i kao istraživač-saradnik na nacionalnom naučno-istraživačkom projektu: „Nestašice ljekova u Crnoj Gori kao dio kompleksnog globalnog problema-dinamika, uzroci i moguća rješenja“, pod rukovodstvom prof. dr Nataše Duborije-Kovačević.

Osim dugogodišnjeg pedagoškog rada sa studentima medicine i stomatologije, od februara 2022. godine svoje znanje i iskustvo prenosi i na učenike zdravstvenog usmjerenja Srednje stručne škole na Cetinju, kojima izvodi nastavu iz medicinske grupe predmeta (Patologija, Pedijatrija sa njegom, Zdrava ishrana i dijetetika, Ginekologija i akušerstvo sa njegom).

Učesnik je brojnih kongresa, kurseva, seminara, sajmova i radionica iz oblasti medicine i farmakologije. Objavio je više naučnih i stručnih radova. Bio je predavač na edukativnom seminaru: „Antibiotici - doktrina i navike“ u organizaciji Ministarstva zdravlja 2014. godine. Jedan je od autora prvog udžbenika iz oblasti farmakologije u Crnoj Gori: „Oblici ljekova sa recepturom“, čiji je glavni urednik prof. dr Nataša Duborija-Kovačević, objavljenog 2015. godine.

Student je doktorskih studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore sa usmjerenjem na farmakološke nauke. Položio je sve ispite predviđene programom doktorskih studija sa ocjenom "A" i trenutno radi na pripremi teze doktorske disertacije.

Uporedo sa akademskim radom na Medicinskom fakultetu bavi se i kliničkom medicinom. Nakon obavljenog pripravničkog staža u trajanju od godinu dana, u Domu zdravlja Cetinje i OB "Danilo I", položio je stručni ispit u zvanju doktora medicine pred Ispitnom komisijom Ministarstva zdravlja 01.02.2013. godine sa odličnim uspjehom. Potom je tokom dvije godine radio u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. U kraćem vremenskom periodu od po tri mjeseca radio je u Službi anestezije i reanimacije sa jedinicom intenzivnog liječenja OB "Danilo I", kao i u Centru za laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog centra Crne Gore. Godinu dana radio je na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore. 

Specijalizaciju iz oblasti porodične medicine, za potrebe Doma zdravlja Cetinje, upisao je 29.08.2018. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a istu završio 15.12.2022. godine sa odličnim uspjehom. Specijalistički staž u trajanju od četri godine obavio je u Domu zdravlja Cetinje, Domu zdravlja Podgorica, OB "Danilo I" i Kliničkom centru Crne Gore.

Tokom trajanja pandemije Covid 19 aktivno je učestvovao u svim preventivnim i kurativnim aktivnostima, za djecu i odrasle, koje je sprovodio Dom zdravlja Cetinje. Za postignute izvanredne rezultate u farmakoterapiji koronavirusnih upala pluća bio je nominovan od strane matične ustanove za nagradu "13. novembar" grada Cetinja. 

Od decembra 2022. godine radi kao specijalista porodične medicine u Dispanzeru za djecu Doma zdravlja Cetinje, pružajući kurativne usluge pedijatrijskoj populaciji grada Cetinja.

Sertifikovani je klupski ljekar, a završio je i kurs iz urgentne medicine, kurs mrtvozorstva i PHTLS kurs. Član je Ljekarske komore Crne Gore, Udruženja doktora opšte/porodične medicine Crne Gore i Komisije za kontrolu kvaliteta Doma zdravlja Cetinje. Govori engleski jezik (C1.1 nivo Savjeta Evrope), a služi se i italijanskim jezikom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.