Filološki fakultet

Biografija - Dr Vesna Vukićević-Janković, redovni profesor




Biografija - Dr Vesna Vukićević-Janković, redovni profesor

Dr Vesna Vukićević Janković, redovni profesor

Diplomirala je 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Magistrirala je 17. januara 2001. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju Poetika i estetika Njegoševih malih umotvora (prilog genologiji, poetologiji i versologiji) odbranila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 22. novembra 2005. godine. U zvanje redovnog profesora izabrana je 2020. godine.

U brojnim studijama i ogledima obrađuje teme iz crnogorske i drugih južnoslovenskih književnosti, a bavi se i savremenim književnim i kulturalnim teorijama, u rasponu od književne istorije i poetike do komparativnih i interkulturalnih proučavanja. Učesnica je brojnih međunarodnih konferencija i naučnih skupova. Predaje na svim nivoima studija, a mentorka je na izradi brojnih magistarskih i master radova, kao i više doktorskih disertacija.

Bila je rukovoditeljka Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti od oktobra 2009. do jula 2014. godine; članica Komisije za izradu Elaborata o transformaciji studijskih programa za jezik i književnost u samostalni Filološki fakultet; predsjednica Komisije za doktorske studije Filološkog fakulteta od 2015 - 2019. godine, predsjednica Uređivačke komisije Filološkog fakulteta (2022 - 2023), članica Uređivačkog odbora časopisa Folia linguistica et litteraria (od osnivanja do danas). Kao gostujuća profesorka boravila je na Univerzitetu Humbolt u Berlinu 2019. godine, a izlagala je rezultate svojih naučnih istraživanja u Beogradu, Sarajevu, Novom Sadu, Parizu (Sorbona), Gracu... Radovi su joj zastupljeni u više međunarodnih monografija i zbornika radova. Članica je uređivačkog odbora međunarodnog časopisa za jezik i književnost Folia Linguistica et Litteraria od njegovog osnivanja (2010).

Autorka je četiri monografije Njegoševi pismopisi (2002), Njegoševi umotvori (2006), Njegošev poetski univerzum – Mogućnosti tumačenja (2012), Izazovi savremenih književnoteorijskih perspektiva (2018), kao i preko stotinu naučnih i stručnih radova.

Bila je članica je Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost na osnovu odluke Vlade Crne Gore (2021-2024). Članica je Etičkog komiteta.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.