Filološki fakultet

Biografija - Jovanović Miodrag




Biografija - Jovanović Miodrag

Miodrag Jovanović je rođen 3. avgusta 1962. godine u Titogradu. Osnovnu školu završio u Drezgi – Piperi, a srednju školu (prva dva razreda tadašnjeg usmjerenog obrazovanja u Mašinsko-tehničkoj školi ’’Ivan Uskoković’’, a završna dva u Gimnaziji ’’Slobodan Škerović’’) u Titogradu, sa odličnim uspjehom. Studije srpskohrvatskog jezika i književnosti započeo sam u jesen 1981. godine na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Diplomirao 1987. godine sa temom: ’’Preteritalna vremena u jeziku Marka Miljanova’’.

Školske 1987/88. godine upisao sam postdiplomske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu – smjer: Nauka o jeziku. Magistarski rad pod naslovom ’’Govori Kopilja (Piperi) i Gostilja (Bjelopavlići)’’ odbranio, na ovom fakultetu, u novembru 1991. godine – mentor prof. dr Asim Peco. Doktorsku tezu ’’Govor Paštrovića’’ odbranio 27. marta 2000. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu – mentor prof. dr Radoje Simić.

Po završetku studija radio četiri godine, kao profesor srpskohrvatskog jezika, u Mašinsko-tehničkoj školi ‘’Ivan Uskoković’’ u Podgorici. Za asistenta pripravnika za lingvističku grupu predmeta, na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću, izabran 1. oktobra 1991. godine, a za asistenta za iste predmete 25. decembra 1993. godine.

Tri školske godine – između 1994. i 1997 -  radio u Indiji kao Visiting Lecturer for Serbian Language on the Department of Slavonic and Finno-Ugrian Studies University of Delhi (India). Nešto ranije biran u ime SFRJ kao lektor srpskohrvatskog jezika u Lionu (Francuska), no zbog sankcija koje su obuhvatile i nauku realizacija konkursa nije bila dozvoljena.

U zvanje docenta na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i književnost, izabran 14. jula 2000. godine za predmete: Dijalektologija sa akcentologijom i Srpski jezik. U akademsko zvanje vanrednog profesora Univerziteta Crne Gore za predmete: Dijalektologija, Akcentologija, Srpski jezik i Kultura izražavanja na Filozofskom fakultetu u Nikšiću izabran 23. 02. 2006. godine. U akademsko zvanje redovnog profesora Univerziteta Crne Gore za predmete: Dijalektologija, Akcentologija i Kultura izražavanja na Filozofskom fakultetu u Nikšiću izabran 27. 09. 2012. godine.

Član je Odbora za književnost i jezik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Matice srpske u Novom Sadu, predsjednik Slavističkog komiteta Crne Gore, član Međunarodnog komiteta slavista. Sa referatima koji obrađuju različite teme iz oblasti kolima se bavi učestvovao na više međunarodnih (Moskva, San Petersburg, Plovdiv, Poznanj, Minsk, Nju Delhi...), jugoslovenskih (Beograd, Ohrid, Ljubljana, Novi Sad, Zagreb...) i crnogorskih naučnih kongresa, skupova i konferencija. Objavio pet knjiga: Govor Paštrovića, u izdanju Univerziteta Crne Gore, Poluglasnici i jat u govorima Crne Gore (2010), u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Durmitorski govori, u izdanju Matice srpske, Sa izvora Njegoševa i Vukova jezika (2022) u izdanju Medeon Podgorica/Filološki fakultet Nikšić i Rječnik govora Paštrovića (2022), u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Do sada je objavio preko 150 naučnih i stručnih radova. Govori: engleski, italijanski, ruski i hindi jezik. Živi u Podgorici.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.