Filološki fakultet

Biografija - Pajović-Dujović Ljiljana




Biografija - Pajović-Dujović Ljiljana

Ljiljana Pajović Dujović je rođena u Podgorici gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju kao nosilac diplome „Luča“. Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odsjeku za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik je diplomirala 1993. godine sa prosječnom ocjenom 9,61. Za vrijeme studija je bila korisnik stipendije za talentovane studente koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i nauke Republike Crne Gore.

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu je odbranila magistarski rad 1997. godine, kao i doktorsku disertaciju 2005. godine čime je stekla  zvanje doktora književnih nauka. Dosadašnji njen naučni, nastavni i stručni rad je vezan za Univerzitet Crne Gore – Filozofski i Filološki fakultet. Neposredno po diplomiranju angažovana je u svojstvu asistenta pripravnika i asistenta. U akademsko zvanje docenta odlukom Senata Univerziteta Crne Gore je izabrana 2006. godine, a u zvanje vanrednog profesora 2012. godine.

            Predaje Narodnu književnost, Prosvjetiteljstvo i romantizam, Realizam i Specijalni kurs iz književnosti (Ljubiša i Matavulj) na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore – na studijskom programu za srpski jezik i južnoslovenske književnosti i na studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti na kojem uz ove nastavne predmete, predaje i Srednjovjekovnu književnost.

            Objavljuje naučne radove iz oblasti književne komparatistike najviše se baveći odnosom između folklorne tradicije i pripovjedne proze.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.