Medicinski fakultet

Biografija - Mugoša Snežana




Biografija - Mugoša Snežana

Snežana Mugoša je rođena 14.02.1979. godine u Nikšiću. Pohađala je O.Š. „Olga Golović“ i Gimnaziju „Stojan Cerović“ u Nikšiću, u kojima je proglašena učenikom generacije. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Podgorici 2004. godine sa najvećom prosječnom ocjenom u generaciji (9,69). Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada za postignute izuzetne uspjehe tokom školovanja, među kojima se izdvaja nagrada „19. decembar“ koja se dodjeljuje najboljim studentima Univerziteta.

Postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smjer Klinička farmakologija i terapija, upisala je 2004. godine, a magistarsku tezu pod nazivom „Intenzivno praćenje neželjenih reakcija na ljekove kod hospitalizovanih bolesnika na kardiološkom odjeljenju: pilot projekat“ odbranila je 2009. godine na Medicinskom fakultetu u Podgorici sa ocjenom „A“. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Analiza faktora rizika za nastanak neželjenih dejstava ljekova kod kardioloških bolesnika“ odbranila je sa ocjenom „A“ 2015. godine, takođe na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Specijalizaciju iz oblasti Interna medicina u trajanju od četiri godine završila je u Kliničkom centru Crne Gore i Kiničkom centru Srbije, a specijalistički ispit položila je 2011. godine sa ocjenom „odličan“ na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Osnovne oblasti njenog istraživanja su farmakoterapija, klinička farmakologija, farmakogenetika i farmakoepidemiologija. U ovim oblastima, ostvarila je saradnju sa inostranim institutima za farmakologiju i kliničku farmakologiju, kao i sa referentnim laboratorijama, posebno u okviru realizacije naučno-istraživačkog projekta Ministarstva nauke Crne Gore pod nazivom „Analiza faktora rizika za nastanak neželjenih dejstava ljekova kod kardioloških bolesnika“, kojim je rukovodio njen mentor na magistarskim i doktorskim studijama, prof. dr Zoran Todorović, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Uspješno je završila brojne kurseve iz oblasti eksperimentalne i kliničke farmakologije, farmakogenetike, farmakovigilance i kliničkih ispitivanja ljekova i medicinskih sredstava. Inspektor je Dobre kliničke prakse sertifikovan od strane Evropske agencije za ljekove.

Predavač je na Clinical Research Associate akademiji (CRA) u Beogradu (akademija na kojoj se edukuju zdravstveni radnici iz oblasti kliničkih ispitivanja ljekova i medicinskih sredstava, sertifikovanoj od strane Continuing Professional Development (CPD)) od 2013. godine, kao i na svim konferencijama i kursevima koje CRA akademija organizuje.

Rezultati njenog dosadašnjeg naučno-istraživačkog rada objavljeni su u časopisima indeksiranim na SCI/SCIE listama i u vidu usmenih ili posterskih izlaganja na velikom broju nacionalnih i međunarodnih kongresa.

Član je Evropskog udruženja za kliničku farmakologiju i terapiju (EACPT), Udruženja profesionalaca u oblasti kliničkih ispitivanja (ACRP), Udruženja za unapređivanje kliničkih ispitivanja Srbije (KLINIS) i član radne grupe Good Clinical Practice Inspectors Working Group u Evropskoj agenciji za ljekove (GCP-IWG).

Nakon obavljenog pripravničkog staža za doktore medicine, bila je zaposlena u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici. U periodu od 2006. do 2012. godine bila je zaposlena u Centru za kardiologiju Kliničkog centra Crne Gore. Od 2012. godine bila je zaposlena u Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore kao rukovodilac Odjeljenja za klinička ispitivanja ljekova i procjenu efikasnosti i bezbjednosti lijeka, a od septembra 2021. godine do februara 2022. godine obavljala je funkciju zamjenice direktora. Na javnom konkursu u februaru 2022. godine imenovana je za direktoricu Instituta za ljekove i medicinska sredstva na period od pet godina.

Od školske 2004/2005. godine angažovana je kao saradnik u nastavi na Medicinskom fakultetu u Podgorici na farmakološkoj grupi predmeta na studijskim programima Medicina, Stomatologija i Farmacija, a od školske 2015/2016. godine kao saradnik u nastavi sa doktoratom (predavač) na predmetima Farmakologija II, Farmakoterapija I i II i Farmakokinetika. Od strane studenata je uvijek bila ocjenjivana najvećom ocjenom za kvalitet pedagoškog rada, odnosno kvalitet nastave. U decembru 2021. godine odlukom Senata Univerziteta Crne Gore izabrana je u zvanje docent za oblasti Klinička farmacija i farmakoterapija i Farmakološka grupa medicinskih predmeta na Medicinskom fakultetu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.