Arhitektonski fakultet

Biografija - Alihodžić-Jašarović Ema




Biografija - Alihodžić-Jašarović Ema

Doc.dr Ema Alihodžić Jašarović

Arhitektonski fakultet, Univerzitet Crne Gore

Osnovne I magistarske studije završava na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a doktorirala je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu (2021), na temi: Identitet crnogorskih gradova u kontekstu urbanih transformacija od 1989. do 2019. Metode medijacije u funkciji kompenzovanja vrijednosti identiteta. Od 2009. godine angažovana je u nastavnom procesu na Arhitektonskom faklutetu u Podgorici, a od 2021. godine kao docent. Bavi se istraživanjima koja se odnose na teorijske aspekte identiteta grada, a posebno interesovanje pripada preispitivanju uloge arhitektonskog diskursa u konstruisanju socio – prostornog I vizuelnog identiteta, u okviru čega je objavila više radova u međunarodnim naučnim časopisima I konferencijama.

Kao dio projektantskog tima, dobitnik je nekoliko nagrada na međunarodnim smotrama arhitekture, I na arhitektonsko-urbanističkim konkursima (nagarada Salon arhitekture Crne Gore (2022), nagrada Salon arhitekture u Novom Sadu (2022), nagrada Salona urbanizma u Nišu (2015), Balkansko arhitektonsko bijenale BAB (2015, 2017, 2021, 2023). Za projekat Besac Heritage Retreat nominovana je za Piranesi award (2022).  Dva puta je bila dio tima koji  predstavlja Crnu Goru na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2010. I 2023. godine. Danas je angažovana u praksi na više projekata u različitim interdisciplinarnim timovima.  Dio je selektorskog i uredničkog tima za dokumentarni film Decoding Montenegro – premijerno predstavljen na Balkanskom arhitektonskom bijenalu 2019.

U ulozi mentora vodila je nekoliko zapaženih studentskih domaćih I međunarodnih radionica, među kojima se izdvajaju Arhitektonski studentski kongres ex Yu,  zatim radionica Ravni krovovi kao novi društveni prostor grada, koja je na Drugom crnogorskom Salonu arhitekture 2016. godine nagrađena prvom nagradom u kategoriji istraživanje, ali i mentor na najvećoj evropskoj arhitektonskoj radionici EASA Montenegro 2021, gdje je radila na konceptualnoj postavci paviljonske instalacija od 300m2, čiji je rezultat izložba kao kritički osvrt na tri decenije od statusa ekološke države Crne Gore. Urednica je i dio autorskog tima više fakultetskih i univerzitetskih publikacija. Boravila je na Erasmus razmjeni  na Politecnico di Bari,  DICAR, i učestvovala u nastavnom procesu (2019).  Član je nekoliko evropskih Tempus i ERASMUS projekata.

Od 2018. do 2022. godine vrši funkciju potpredsjednice Saveza arhitekata Crne Gore.  Dio je kreativnog tima koji pokreće vaninsitucionalni kulturni centar Kolektor u bivšoj fabrici Titex. Jedan je od osnivača prvog crnogroskog centra za kreativni otpad O5LAB, sa kojima je proizvela prvu custom made recikliranu stolicu, premijerno predstavljenu na  BAB2021.

 

Adresa:  

Univerzitet Crne Gore

Arhitektonski fakultet, Podgorica

Bul. Džordža Vašingtona bb. 20 000 Podgorica

E-mail:   emajasarovic@gmail.com

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.