Filološki fakultet

Biografija - dr Mirković Dijana




Biografija -  dr Mirković Dijana

Dijana Mirković je rođena u Nikšiću gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomu profesora engleskog jezika i književnosti stekla je na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću 2004. godine. Magistarske studije je upisala na istom fakultetu, a tezu pod nazivom Funkcija motiva torture u romanima Vilijama Goldinga je odbranila juna 2013. godine. Doktorske studije je pohađala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci gdje je 22.10.2021. god. odbranila tezu pod nazivom Koncept karakterizacije u prozi Ketrin En Porter

Prvo radno iskustvo stekla je na Filološom fakultetu u Nikšiću kao honorarni saradnik. Pripravnički staž je završila u Osnovnoj školi „Ratko Žarić“ u Nikšiću. Radila je u NVO „Agencija za lokalnu demokratiju“ kao projektni menadžer i administrativni asistent na projektima koji su promovisali programe za mlade. U kompaniji „Ening d.o.o.“ Nikšić, stekla je radno iskustvo kao administrativni asistent i prevodilac. Učestvovala je u prevođenju Upitnika Evropske komisije koje je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u Podgorici. Na Studijskom programu za engleski jezik i književnost, na Filološkom fakultetu u Nikšiću, angažovana je kao saradnik u nastavi od novembra 2014. godine i izvodi nastavu iz niza predmeta na osnovnim, specijalističkim i master studijama. Trenutno je angažovana na sljedećim predmetima: Engleska srednjovjekovna književnost, Engleska književnost renesanse i restauracije, Engleska književnost 19. vijeka, Engleska književnost 20. vijeka, Savremene tendencije u anglo-američkoj književnosti I, Savremene tendencije u anglo-američkoj književnosti II, Poslovna komunikacija s projektnim radom, Engleski jezik u struci I i Engleski jezik u struci II (Studijski program za Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću).

Glavne oblasti njenog interesovanja uključuju anglo-američku književnost i kulturu, književnu teoriju i kritiku. Učestvovala je na međunarodnim konferencijama i skupovima u zemlji i inostranstvu. Bavi se prevodilaštvom i bila je angažovana kao prevodilac na brojnim radionicama, seminarima i konferencijama u organizaciji različitih nevladinih organizacija i preduzeća.

Kontakt: dijanam@ucg.ac.me

Google Scholar profil: https://scholar.google.com/citations?user=4HS0HwUAAAAJ&hl=sr

BIBLIOGRAFIJA

1. „Zvijer i Gospodar muva kao simboli torture i mračne strane čovjeka u Goldingovom romanu Gospodar muva“, Ars - časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja, nova serija, br. 4, 2015, str. 137-145.

2. “Torture as a Manifestation of Alienation from the Spiritual and Divine in the Novel Pincher Martin by William Golding”, Folia Linguistica et Litteraria: Časopis za nauku o jeziku i književnosti, Institut za jezik i književnost, Filozofski fakultet, Nikšić, Univerzitet Crne Gore, br. 11, 2015, str. 15-22.

3. Aleksandra Nikčević-Batrićević (ed.), “Reader in American Literature: An Alternative beyond Race, Class, Nationality and Gender I“, Ars – časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja, prikaz, br. 1-2, 2016, str. 211-212.

4. “The Fall of Man as a Choice of Free Will in the Novel Free Fall by William Golding”, u zborniku sa konferencije: Transcending Borders and Binaries: New Insights into Language, Literature, and Culture, University of Banja Luka, Faculty of Philology, 2018, str. 196-207.

5. „Karakterizacija kroz prizmu modernističkih narativnih tehnika u kratkoj prozi Katherine Anne Porter“, Književna smotra – časopis za svjetsku književnost, broj 196 (2), 2020, str. 77-90.

6. "The Conflict between Primitivism and Civilization in Katherine Anne Porter’s Characters María Concepción and Violeta", Folia Linguistica et Litteraria: Časopis za nauku o jeziku i književnosti, Institut za jezik i književnost, Filološki fakultet, Nikšić, Univerzitet Crne Gore, br. 40, 2022, str. 105-120.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.