Filološki fakultet

Biografija - Đurčević Jovana




Biografija - Đurčević Jovana

 

Jovana Đurčević rođena je u Podgorici gdje je sa diplomom Luča završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore završila je osnovne (2009), specijalističke (2010), magistarske (2014) i doktorske studije (2021). Tokom najbrojanih studija bila je dobitnica stipendije talentovanih studenata Ministarstva prosvjete i nauke (2006–2010), Atlas stipendije kao najbolji student SP za engleski jezik i književnost (2009), kao i UGRAD stipendije američke vlade (2008–2009), zahvaljujući kojoj je posljednju godinu osnovnih studija završila u SAD sa prosječnom ocjenom 10,00. Na studijskim boravcima bila je i u Sloveniji, za vrijeme specijalističkih (2010), a potom i postdiplomskih doktorskih studija kao dobitnica istraživačke stipendije u okviru CEEPUS programa (2018). U naučnoistraživačkom radu kreće se u domenu kontaktne lingvistike, kontrastivne lingvistike, kognitivne lingvistike, pragmatike, sociolingvistike, psiholingvistike.

Tokom dosadašnjeg radnog angažmana na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore obavljala je nastavu iz niza predmeta na osnovnim, specijalističkim i master studijama na SP za engleski jezik i književnost. Trenutno je raspoređena na vježbama iz predmeta: Engleski jezik 3 -  Morfologija (osnove), Engleski jezik 4 - Morfologija (građenje riječi), Savremeni engleski jezik 5 – Nivo C 2.1 (Obrada teksta; Pismene i usmene vježbe) i Savremeni engleski jezik 6 – Nivo C 2.2 (Obrada teksta; Pismene i usmene vježbe) na osnovnim studijama, Vježbe prevođenja - kritika i kultura 1, Vježbe prevođenja - kritika i kultura 2 na specijalističkim studijama i Književno prevođenje na master studijama.

Osim nastave, učestvovala je i u vannastavnim aktivnostima matične institucije: učešće u projektu SEEPALS (20102013); sekretarstvo u  naučnom časopisu za jezik i književnost Folia Linguistica et literaria (20152017); učešće u projektu ERASMUS+ Re@WBC (20152018). Zahvaljujući Erasmus+ stipendijama, pohađala je obuke za nastavno usavršavanje na Univerzitetu Radboud, Holandija (2017), na Univerzitetu u Šćećinu, Poljska (2019), i na Univerzitetu u Opolama, Poljska (2019). Osim pomenutog, bavi se književnim/prevođenjem u oblasti humanistike i njeni prevodi objavljeni su u više antologija, monografija i časopisa. Članica je Počasnog međunarodnog društva za izučavanje engleskog jezika i kniževnosti (Sigma Tau Delta English Honour Society), Crnogorskog udruženja za američke studije dr Biljana Milatović, Crnogorsko-američkog udruženja stipendista američke vlade, Američkog udruženja profesora slovenskih i istočnoevropskih jezika (AATSEEL) i Kanadskog udruženja slavista (CAS).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.