Filološki fakultet

Biografija - Dr Svetlana Marković




Biografija - Dr Svetlana Marković

 

SVETLANA MARKOVIĆ, saradnik u nastavi na Studijskom programu za Ruski jezik i književnost.

Svetlana Marković rođena je 17. marta 1987. godine u Nikšiću, gdje je završila osnovnu i srednju Ekonomsko-ugostiteljsku školu kao đak generacije. Nosilac je diplome Luča. Filozofski fakultet u Nikšiću, Studijski program za ruski jezik i književnost, upisala je 2005. godine. Nakon trogodišnjih upisala je specijalističke studije i završila ih u roku sa prosječnom ocjenom 10.

Diplomski rad na temu Neodređenolične rečenice u ruskom i srpskom jeziku odbranila je 2009. godine. Postdiplomske studije, smjer za nauku o jeziku, upisala je na Filozofskom fakultetu i uspješno položila sve predvidjene ispite. Magistarski rad Neodređenolične i bezlične rečenice u Daljevim poslovicama (sintaksički i lingvokulturološki aspekat) odbranila je 2014. godine. Doktorske studije, smjer za nauku o jeziku upisala je na Filološkom fakultetu u Beogradu i uspješno položila sve prijavljene ispite i samostalno istraživačke radove. Godine 2019. prijavila je doktorsku disertaciju Paremiološke jedinice u književno-umjetničkim djelima u ruskom i srpskom jeziku i odbranila je na Filološkom fakultetu u Beogradu 10. 09. 2021. 

Godine 2010. obavljala je funkciju referenta Ruskog centra na Filozoskom fakultetu. Od 1. septembra 2012. godine angažovana je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću (kasnije, od oktobra 2015. godine na Filološkom), gdje na Studijskom programu za ruski jezik i književnost u svojstvu saradnika u nastavi drži časove vježbi iz različitih jezičkih disciplina: Ruski jezik 1 - Fonetika i fonologija; Savremeni ruski jezik 1 - Nivo A1, Savremeni ruski jezik 2 - Nivo A2, Ruski jezik 3 - Morfologija 2, Savremeni ruski jezik 3 - Nivo B1.1, Savremeni ruski jezik IV - Nivo B1.2, Ruski jezik 5 - Sintaksa 1, Ruski jezik 6 - Sintaksa 2. Od septembra 2012. do februara 2018. godine obavljala je funkciju sekretara Studijskog programa za ruski jezik i književnost. 

 

                                                      BIBLIOGRAFIJA

 Koncept časti u poslovicama ruskog i srpskog jezika, Uzdanica - časopis za jezik, književnost i pedagoške nauke, Fakultet pedagoških nauka, Jagodina, Nova serija, decembar 2020; god. XVII, br. 2, 141-155. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.