Filološki fakultet

Biografija - Božović Petar




Biografija - Božović Petar

Doc. dr Petar Božović u svom istraživanju bavi se studijama pravnog i audiovizuelnog prevođenja, korpusnom i eksperimentalnom lingvistikom i engleskim jezikom pravne struke. Predaje na Studijskom programu za engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu, Pravnom fakultetu i Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Na osnovnim studijama na matičnom fakultetu angažovan je na predmetima: Jezik, kultura, prevođenje, Savremeni engleski jezik 2, dok je na master studijama angažovan na predmetu Akademsko pisanje, Prevođenje tekstova iz oblasti prava i Savremeni engleski jezik 8. Na vanmatičnim programima predaje engleski jezik pravne i ekonomske struke. Predavao je na doktorskim studijama Univerziteta za strance u Peruđi, a u okviru Erasmus+ mobilnosti držao je nastavu na Univerzitetu u Varšavi, Univerzitetu u Osijeku i Univerzitetu u Ljubljani. Gostujući predavač je bio i na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za oblast pravnog prevođenja. 

Učestvovao je u više međunarodnih naučnoistraživačkih projekata uključujući: CBHE Erasmus+ projekat Reforming Foreing Languages in Academia in Montenegro (ReFLAME), European Network On Lexical Innovation (ENEOLI), Elexis - European Lexicographic Infrastructure (Horizon 2020), Fostering Internationalization at Montenegrin HEIs through Efficient Strategic Planning - IESP. Angažovan je na projektu The Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics izdavačke kuće Brill i koautor članka iz korpusne lingvistike slovenskih jezika. U okviru EU SEEPLAS Tempus projekta bio je predavač u ljetnjoj školi Meaning(ful) Translation. Učestovao je na više međunarodnih naučnih konferencija u Crnoj Gori, Sloveniji, SAD, i Indiji. Usavršavao se na Humboltovom univerzitetu u Berlinu za oblast korpusne lingvistike. Dvostruki je stipendista programa Regional Linguistic Data Initiative (ReLDI) koji je finansiran od strane Švajcarske akademije za nauku (Swiss National Science Foundation) u okviru programa SCOPES  (Scientific co-operation between Eastern Europe and Switzerland). Član je Evropskog udruženja za Studije prevođenja (EST), Počasnog međunarodnog društva za izučavanje engleskog jezika Sigma Tau Delta (SAD), Društva za primijenjenu lingvistiku Crne Gore, i Evropskog udruženja za američke studije

Aktivno se bavi usmenim (simultanim i konsekutivnim) prevođenjem za potrebe brojnih domaćih i međunarodnih institucija i sastanaka visokih zvaničnika. Autor je dva univerzitetska udžbenika za engleski jezik struke. Objavio je više naučnih radova u časopisima indeksiranim u SSCI, AHCI i Scopus bazi.

Kontakt: petarb@ucg.ac.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.