Prirodno-matematički fakultet, 31.07.2017

„Skadar/Shkodra Lake Environment“„Skadar/Shkodra Lake Environment“
U pripremi  je knjiga „Skadar/Shkodra Lake Environment“ koju bi objavio jedan od vodećih svjetskih izdavača SPRINGER. Springer je  međunarodni akademski izdavač iz Njemačke koji je izdao oko 200.000 knjiga i 2.900 časopisa, i predstavlja danas  vodećeg svjetskog  izdavača u oblasti akademskog i naučnog izdavaštva u svijetu.

Naučna monografija 
„Skadar/Shkodra Lake Environment“ obuhvatiće izmedju 25-28 pogavlja i pokriće  veoma različite aspekte  od hidrologije, geografije, hemije, preko biodiverziteta različitih grupa organizama koje naseljavaju Jezero pa do kulturnog i arhitektonskog nasleđa Skadarskog Jezera.  Urednik knjige je Prof dr Vladimir Pešić (UCG) dok su druga dva koeditora dr Gordan Karaman (CANU) i dr Andrey Kostianoy (Ruska Akademija Nauka).

Cilj je knjiga kakvu Skadarsko jezero, ali i Crna Gora zaslužuje. Objavljivanje jedne ovakve knjige od strane Springera na najbolji način bi pokazalo svu ljepotu i vrijednost ovog jedinstvenog ekosistema na svjetskom nivou, ali i jedno vrijedno zavještanje budućim generacijama u Crnoj Gori.  U izradi knjige učestvovaće izmedju 80 - 100 vodećih naučnika i stručnjaka za odredjene oblasti. Pored naučnika iz Crne Gore (UCG, Agencija za zaštitu životne sredine, Prirodnjački Muzej CG) i Albanije (sa Univerziteta u Tirani i Skadru) učestvovaće poznati naučnici iz Srbije, Njemačke, Rusije, SAD, Poljske, Mađarske..
Sa Univerziteta Cne Gore u izradi ove reprezentativne monografije o Skadarskom jezeru učestvovaće naučnici sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Metalurško-tehnološkog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta i Filozofskog Fakulteta.

Ugovor izmedju Urednika i kompanije Springer je potpisan pocetkom Jula 2017, dok su korespodentni autori dobili zvaničan poziv za pisanje poglavlja dobili krajem Juna. 
 
Deadline za slanje poglavlja je kraj Decembra 2017.
Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print