Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija




Biografija

Bojan Mašanović je državljanin Republike Srbije sa stalnim prebivalištem u Cetinju. Trenutno je angažovan kao docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću za realizaciju nastave na predmetima: Biomehanika tjelesnog vježbanja i sporta, Funkcionalna anatomija i biomehanika, Istraživanja u sportu, Borilački sportovi (karate i boks), Planiranje i programiranje u sportu.

Rođen je 19. maja 1977. godine u Lazarevcu. Osnovnu školu je završio u Lovćencu (1992), Gimnaziju u Novom Sadu (1996), Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu (1997-2001). Magistarsku tezu - Determinisanost tjelesne kompozicije sportista odbranio je na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu (2009). Doktorsku disertaciju - Antropološki indikatori uspješnosti proprioceptivnog treninga fudbalera i učenika uzrasta 15-16 godina odbranio je na Univerzitetu u Novom Sadu 27. februara 2015. godine.

Aktivno se bavi istraživačkim radom, a objavio je u saradnji sa svojim kolegama preko 100 naučnih radova u međunarodnim časopisima, uključujući one sa visokim impakt factorom iz kategorija Q1 i Q2.

Oduvjek je pokazivao sklonost prema sportu i takmičenju. Oprobao se kao takmičar u više sportova (Karateu, Šahu, Rukometu, Fudbalu, Futsalu i Jahanju), te kao trener u nekoliko fudbalskih i konjičkih klubova. Poseduje C nacionalnu licencu fudbalskog trenera Fudbalskog saveza Srbije i C licencu instruktora skijanja Crnogorskog skijaškog saveza Crnogorskog Udruženja Instruktora i Trenera.

Radno iskustvo sticao je u Gimnaziji „Dositej Obradović“ u Srbobranu (2002/2003) i Poljoprivrednoj školi u Bačkoj Topoli (2003-2017). Obavljao je funkciju predsjednika Sportskog udruženja „Mladost“ iz Lovćenca (2009-2011) koje se bavilo organizovanjem sportskih takmičenja, sportskih i kulturnih manifestacija, propagiranjem zdravog života i zaštite životne sredine. Godine 2017. je angažovan kao saradnik u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, a u akademsko zvanje docent Univerziteta Crne Gore za oblast Sportske nauke izabran je 18. septembra 2019. godine. Odlukom rektora funkciju V.F. prodekana za nastavu obavljao je od 25. februara do 11. novembra 2022. godine, a funkciju prodekana za nauku od 11. novembra 2022. godine do 26. septembra 2023. godine.

Više puta je nagrađivan kreditnim mobilnostima u okviru ERASMUS+ i CEEPUS programa, što mu je omogućilo da predaje na univerzitetima u Španiji, Hrvatskoj (3 puta), Turskoj (2 puta), Češkoj (4 puta), Sloveniji, Madjarskoj, Francuskoj i Holandiji. Učesnik je dva ERASMUS + Sport projekta (istraživač i administrator u projektu EUFITMOS; koordinator za instituciju i istraživač u projektu SWOST) i šest drugih naučnih i bilateralnih projekata, a predstavnik je Crne Gore u pet COST akcija. Obavljao je funkciju glavnog urednika međunarodnih časopisa „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education” i „Innovative Technologies in Sport and Physical Activity. Redovni je član uredništva u međunarodnim časopisima „Frontiers in Nutritions”, Frontiers in Physiology”, „Frontiers in Sports and Active Living”, „PLOS One”, „Journal of Environmental and Public Health” i "BMC Public Health", a urednik specijalnih izdanja u međunarodnim časopisima „Frontiers in Public Health”, „Frontiers in Pediatrics”, „BioMed Research International”, “Frontiers in Surgery” i "Children". Povremeni je recenzent u više međunarodnih časopisa (Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine; Sport Mont; International Journal of General Medicine; Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity Targets and Therapy; Scientific Reports; BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation; PLOS One; Psychology Research and Behavior Managemen; Risk Management and Healthcare Policy; Baltic Journal of Health and Physical Activity; Frontiers in Pediatrics; Frontiers in Public Health; Journal of Sport Rehabilitation; Nutricion Hospitalaria; Physician and Sportsmedicine; Medicina; Patient Preference and Adherence; Frontiers in Sports and Active Living; Children; BMC Public Health; Journal of Clinical Medicine; BMJ Open; Bioengineering; Public Policy and Administration; Biomedical Human Kinetics; Kinesiologia Slovenica; PeerJ). Četiri godine bio je predsjednik organizacionog odbora godišnje međunarodne naučne konferencije koju organizuje Crnogorska sportska akademija (2019-2022), a 2022 godine bio je predsjednik međunarodne naučne konferencije koju organizuje PASTECHL. Univerzitet Crne Gore dodijelio mu je Priznanje za postignute rezultate i doprinose razvoju naučno-istraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u 2019. godini, a Albanska asocijacija sportskih nauka (ASSA) Nagradu za izuzetni doprinos razvoju edukacije i sportskih nauka u Albaniji kroz naučna istraživanja u 2022. godini. U junu 2022. Godine izabran je za koordinatora jedine Crnogorske CEEPUS mreže pod nazivom „Edukacija, obuka i istraživanje u  multidisciplinarnoj oblasti sportskih nauka” a koju čini 13 Evropskih univerziteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.