Fakultet dramskih umjetnosti

Biografija




Biografija

 

 

Aleksandar Radunović  rođen je 1971. godine na Cetinju.  Diplomirao je na FDU Cetinje, odsjek  dramaturgija.  Master studije završio na FDU u Beogradu.

Na Fakultetu dramskih umjetnosti  – Cetinje, tokom školske 2015/16 radio kao saradnik  prof.  Srđana Koljevića, na predmetu Filmski i tv scenario, zatim , tokom školske 2016/17 kao saradnik  prof. Stevana Koprivice na predmetu Dramaturgija i Dramaturgija – specijalističke studije , a tokom školske 2017/18 radi  kao predavač na predmetu Osnove dramaturgije . U zvanje docenta izabran je u junu 2021. godine. Na FDU Cetinje  predaje  više predmeta iz oblasti  Dramaturgije.

Izdavačka kuća Fokalizator objavila je knjigu njegovih drama u julu 2021. godine.  Drama Leptir je postavljena  u produkciji Zetskog doma na Cetinju 2016. godine (rd. Andraš Urban), kao i u sarajevskom Narodnom pozorištu 2018. godine (rd.Emir Kapetanović). Po njegovim tekstovima postavljene su i predstave Istraga (rd. Stefan Sabljič) na sceni CNP 2017.,  Noć (rd. Andrej Cvetanovski) na sceni Zetskog doma (2017) i "Stub soli" (rd. Javor Gardev) na sceni Zetskog doma (2024).

Dramski tekst „ Leptir „dobio je nagradu za najbolji dramski tekst na Mit festivalu , koji organizuje Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja.

U oktobru 2017. , na  Bijenalu crnogorskog teatra komad Leptir dobija šest nagrada stručnog žirija od kojih Radunović dobija nagrade za najbolji dramski tekst i za autorsku muziku iz predstave Leptir.

Dramski tekst „ Istraga“ je  na konkursu CNP-a za najbolji dramski tekst 2014. godine,   od strane stručnog žirija  preporučen za postavljanje na scenu.

Dramski tekst  „ Noć „ je na konkursu Europlays proglašen za jedan od tri najbolja teksta koji se bave tradicijom i sva tri su predviđena za postavljanje na scenu. Premijera ovog komada u režiji Andreja Cvetanovskog , u produkciji Zetskog doma sa Cetinja održana je  14. Septembra  2017. godine.

 

Dugometražni igrani film „ The books of knjige - Slučajevi pravde „ , snimljen po njegovom scenariju, u kojem glumi jednu od glavnih uloga , je premijerno prikazan na Montenegro film festivalu u Herceg Novom , 5. avgusta 2017. godine, a  12. avgusta 2017. godine i na Sarajevo film festivalu.Iste godine film je prikazan i na Mojkovačkoj filmskoj jeseni i na festivalu u Mostaru. Film je  u  redovnoj  bioskopskoj distribuciji  u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini  je vidjelo oko 50.000 gledalaca.

Sa organizacijom The Books of Knjige , čiji je suosnivač i stalni član,  je u proteklih dvadesetak  godina  osmislio , producirao i snimio veliki broj televizijskih emisija, tv skečeva, tv i radio reklama, radio emisija, putopisnih reportaža a kao krunu dosadašnjeg rada navodi realizaciju dugometražnog igranog filma koji je realizovan  2017. godine.

Radi kao scenarista i koscenarista na svim projektima The Books of knjige, a kao kompozitor, aranžer i gitarista u grupi Perper koja je preko dvadeset godina jedna od najpopulrnijih i najuspješnijih u Crnoj Gori. Sa kolegama iz organizacije  The Books of Knjige od 1993. godine na podgoričkom radiju Antena M   vodi jednu od najslušanijih   emisija u regionu.

Komponovao  je muziku za preko dvadeset pozorišnih predstava . Sarađivao je sa relevatnim pozorišnim režiserima iz regiona, među kojima su : Ivica Kunčević, Dino Mustafić, Lidija Dedović, Blagota Eraković, Slobodan Đurović, Snežana Trišić,  Ana Vukotić, Veljko Mićunović  i drugi.

Sa grupom Perper  je objavio sedam CD-a , sa The Books Of Knjige  jedan,  a  samostalno je objavio dva albuma instrumentalne muzike .

Iz rada organizacije The Books of  Knjige  izdvaja sljedeće aktivnosti:

Reklame i reklamne kampanje

  • Kampanja u cilju sprovođenja demokratskih izbora (monitoring i kontrola izbornog procesa) u saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju;
  • Kampanja za borba protiv narkomanije u saradnji sa Ministarstvom finansija Vlade Crne Gore;
  • Kampanja za poboljšanje naplate poreza „Uzmi račun“ u saradnji sa Direkcijom javnih prihoda Crne Gore;
  • Kampanja za prevenciju narkomanije u saradnji sa Vladom Crne Gore;
  • Kampanja „Obilježi svoje“ u saradnji sa Upravom za nekretnine Crne Gore;
  • Kampanja u cilju prevencije  gripa tipa H1N1 u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Vlade  Crne Gore;
  • Kampanja za energetska efikasnost u saradnji sa GTZ-om;
  • Više kampanja za Crnogorsku komercijalnu banku ;
  • „Podijelimo teret“ kampanja Elektroprivrede Crne Gore;
  • mnoge druge radijske reklame i televizijski reklamni spotovi za crnogorske i inostrane kompanije

Performansi, instalacije i video art

  • Učešće na Cetinjskom bijenalu 1992. i 1993. godine;
  • Učešće na Venecijanskom bijenalu, u okviru projekta italijanske umjetničke trupe Mestre (1999);
  • Učešće u projektu „Lanac otkrivanja“  sa instalacijom "Vješala";
  • Učešće na Hercegnovskom zimskom likovnom salonu ;
  • Učešće na danima crnogorske kulture u Sarajevu;
  • Beogradski festival „Krokodil“ (Književno regionalno okupljanje koje ubija dosadu i letargiju) (2010);
  • Gostovanja na brojnim tribinama i umjetničkim susretima u Crnoj Gori i regionu

Nagrade

  • Nagrada na Festivalu humora i satire „Vuko Bezarević“  (Pljevlja, 2010.); 
  • Specijalna nagrada „Plamen strasti“ u muškoj konkurenciji 2010. godine koja se dodjeljuje za posvećenost i originalnost, kao i strast u bavljenju profesijom;
  • „Leptir“ , nagrada za najbolji dramski tekst na Mit festivalu , Kraljevskog pozorišta Zetski dom , 2014. godine;
  • „Leptir“ nagrada za najbolji dramski tekst i najbolje komponovanu muziku za istoimenu predstavu , na najznačajnijoj smotri crnogorskog teatra, Bijenalu crnogorskog teatra, 2017. godine;
  • Dramski tekst „ Noć „ je na konkursu Europlays proglašen za jedan od tri najbolja teksta koji se bave tradicijom;
  • 2010. godine, kao član grupe Perper dobija Trinaestonovembarsku nagradu, najznačajniju nagradu grada Cetinja

Živi i radi na Cetinju. Oženjen je , ima dvoje djece.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.