Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Nova objava - 06.02.2019 12:41




Dr. Izet Bajramović rođen je 1978. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, 2011. godine, odbranio je doktorsku disertaciju na temu Hijerarhijska struktura nivoa antropološkoh obilježja i situacijskih parametara nogometaša. Na istoimenom fakultetu je 2008. godine, odbranio je magistarski rad na temu Nivoi transformacija motoričkih sposobnosti i uspješnosti nogometaša pod uticajem programiranog rada. Diplomski rad odbranio je 2004. godine.

U nastavno zvanje vanrednog profesora, za oblast Metodika i metodologija u sportu, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, izabran je 2018. godine.  U zvanje vanrednog profesora za oblast Transformacioni procesi u sportu izabran je godinu dana ranije. U prethodnih pet godina, radio je u nastavnom zvanju docenta na istoimenim oblastima. Jedan period bio je šef katedre Transformacioni procesi u sportu. Trenutno je voditelj trećeg ciklusa studija na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Na fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, Univerziteta Crne Gore, angažovan na predmetima Etika u sportu, te Teorijske osnove metodike fizičkog vaspitanja i Transformacioni procesi u sportu, u okviru specijalističkih studija, za akademsku 2018/19. godinu. Od akademske 2005. do 2012. godine bio je zaposlen na Nastavničkom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru (Bosna i Hercegovina), u saradničkom zvanju asistenta, višeg asistenta te docenta, za užu naučnu oblast Sportske igre. Godine 2004/2005. radio u JU „Centar za sport i rekreaciju“ u Sarajevu, u funkciji koordinatora i voditelja sportskih aktivnosti za predškolski i mlađi školski uzrast.

U periodu 2010-17. godine, bio je član recenzentskog odbora naučnog časopisa Sportski logos. Od 2017. godine angažovan u uredništvu internacionalnog naučnog časopisa Journal of Anthropology of Sport and Physical Education (JASPE). Od 2018. godine, ispred Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, koordinator je za saradnju, stručni i istraživački rad sa Evropskom mrežom za promociju zdravlja i tjelesne aktivnosti (HEPA). Predavač je na stručnim seminarima, te učesnik i realizator različitih projekata, iz oblasti sporta i tjelesnog odgoja.

Dr. Izet Bajramović, u svojstvu autora odnosno koautora, objavio je veći broj naučnih radova u međunarodnim časopisima, te tri udžbenika: Dizajniranje savremenog kondicionog treninga (2015); Dnevnik pedagoške i metodičke prakse za nastavu tjelesnog i zdravstvenog odgoja (2017) i Institucionalni okviri menadžmenta u sportu (2017).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.