Mašinski fakultet

Biografija




Biografija

Rade Grujičić je rođen 1991. godine u Pljevljima. Osnovnu školu „Ristan Pavlović“ završio je 2006. godine, a Srednju stručnu školu Pljevlja, smjer Mašinski tehničar, 2010. godine. Za rezultate postignute u osnovnoj i srednjoj školi dobio je diplomu „Luča A“.

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore na studijskom programu Mašinstvo, smjer Primijenjena mehanika i konstruisanje, završio je osnovne (prosjek 9,96), specijalističke (prosjek 10) i magistarske studije (prosjek 10). Tema specijalističkog rada je „Razvoj konstrukcije mobilnog robota za sakupljanje pakova različite boje“, a tema magistarskog rada „Uticaj broja aktivnih kotrljajnih tijela na generisanje toplote kod kugličnog ležaja sa radijalnim dodirom“. Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na studijskom programu Mašinsko inženjerstvo završio je doktorske studije braneći disertaciju na temu „Bezmrežna Fragile Points metoda (FPM) u problemima opstrujavanja aerodinamičkih oblika i prostiranja toplote“. Za rezultate postignute tokom studija dobitnik je sljedećih nagrada:

  • Nagrada Fondacije „Gordana Jokić Kašiković i Dragiša Kašiković“ za najbolji naučnoistraživački rad u konkurenciji studenata Tehnološko-metalurškog, Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
  • Stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije izuzetno nadarenim učenicima i studentima;
  • Stipendija Opštine Pljevlja;
  • Nagrada Inženjerske komore Crne Gore;
  • Stipendija Atlas fondacije;
  • 19. decembar, Nagrada Opštine Podgorica kao izraz priznanja za izuzetan uspjeh u studiranju;
  • Nagrada Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta Mašinskog fakulteta;
  • Stipendija Ministarstva nauke Crne Gore za najbolje studente.

Bio je volonter NVU „Zračak nade“ i JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom Pljevlja. Pripravnički staž odradio je 2014. godine u Srednjoj stručnoj školi „Ivan Uskoković“. U Rudniku uglja A.D. Pljevlja radio je na poslovima inženjera za rudarsku opremu i mehanizaciju. Od 2017. saradnik je u nastavi na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore na oblasti Primijenjena mehanika, na kome je prethodno bio angažovan kao saradnik Centra za kvalitet i kao demonstrator na izvođenju vježbi iz Matematike I.

Uz nekoliko drugih studijskih posjeta, boravio je na usavršavanju na Texas Tech univerzitetu 2019. godine radeći na projektu iz oblasti bezmrežnih numeričkih metoda. Oktobar 2023. godine proveo je na istraživačkom boravku na Mašinskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Minhenu.

Bio je član organizacionog odbora 20. savjetovanja SQM 2016 (System of Quality in Montenegro) i 10. međunarodne konferencije ICQME 2016 (International Conference – Quality, Management, Environment, Education, Engineering) održanih od 28. do 30. 9. 2016. u Petrovcu. Koordinator je tima koji isped Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore organizuje državno takmičenje iz robotike u okviru Svjetske olimpijade u robotici (WRO).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.