Počasni doktorati 1997-1999: Prof. dr Pjotr Matveevič Ogibalov




 Počasni doktorati 1997-1999: Prof. dr Pjotr Matveevič Ogibalov

Pjotr Matveevič Ogibalov (1907 – 1991), poznati ruski naučnik, profesor Moskovskog državnog univerziteta, doktor fizičko-matematičkih nauka, zaslužni naučnik Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR). Posljednjih godina svog života P .M. Ogibalov je bio profesor na Katedri za mehaniku kompozita.

P. M. Ogibalov posjeduje radove iz različitih oblasti mehanike čvrstog deformabilnog tijela, u teoriji elastičnosti i plastičnosti, viskoelastičnosti i viskoplastičnosti, u proračunu čvrstoće i krutosti školjki i ploča, u proračunu materijala i konstrukcija podložnih visokim i ultravisokom pritisku, temperaturi i izloženosti radijaciji. Mnoge njegove monografije prevedene su i objavljene u inostranstvu. P. M. Ogibalov je bio jedan od najaktivnijih organizatora Instituta za mehaniku Moskovskog državnog univerziteta, njegovog Odeljenja za snagu i statičku laboratoriju. Dugo vremena P. M. Ogibalov je nadgledao statičku laboratoriju Instituta za mehaniku Moskovskog državnog univerziteta, gdje su pod njegovim nadzorom obavljeni važni eksperimentalni radovi. Tokom 40 godina pedagoške aktivnosti, koju je Petr Matvejevič započeo 1937. godine na Mehaničko-matematičkom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta kao asistent, predavao je niz osnovnih i specijalnih kurseva.

P.M. Ogibalov je bio član Nacionalnog komiteta SSSR-a za teorijsku i primijenjenu mehaniku, član Stručnog savjeta za matematiku i mehaniku Više atestacione komisije, član većeg broja savjeta Moskovskog državnog univerziteta, član uređivačkog odbora časopisa Polymer Mechanics i urednik zbirke Elastičnost i neelastičnost. P. M. Ogibalov je bio dekan Fakulteta za mehaniku i matematiku (1969-1977), predsjednik sindikalnog komiteta Moskovskog državnog univerziteta i imao je mnoge druge javne funkcije.

P. M. Ogibalov je bio učesnik Velikog domovinskog rata.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.