Profesor emeritus 2005: Prof. dr Vladimir Sekulić




Profesor emeritus 2005: Prof. dr Vladimir Sekulić

Prof. dr Vladimir Sekulić (Pariz, 1925 – Podgorica, 2008), bio je lingvista, književnik i prevodilac. Završio je dva jezička fakulteta – romanstiku i anglistiku. Magistrirao je u Beogradu, a zvanje doktora nauka dobio na Univerzitetu u Zagrebu. U 2005. godini je dobio zvanje profesora emeritusa Univerziteta Crne Gore.

Bio je redovni profesor Univerziteta Crne Gore, osnivač i direktor, a zatim dekan Instituta za strane jezike. Tvorac je lingvističkih obrazaca i metoda učenja i predavanja stranih jezika.

Važnija djela su mu Udžbenik engleskog jezika – intenzivno učenje, Negacija u engleskom i srpskohrvatskom jeziku, Lingvista i učenje stranih jezika, Rekvijem Skotu Ficdžeraldu, Pogled u beskraj, O jeziku maternjem i stranom, Od Hemingveja do Markesa, Idemo u Pamplonu... drame: Moj prijatelj Hemingvej, Stefan Zanović, Zašto si takav Hem; preveo je poeziju Pejsaži življenja i umiranja Lorensa Ferlingetija i dr.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Trinaestojulska nagrada, Decembarska nagrada Titograda, Oktoih.  

Njegove kolege su govorile o njemu kao o vizionaru, pokretaču, borcu. Njegova svestranost u naučnom i stručnom pogledu rijetko se mogla sresti i spadao je u one ljude koji su pronosili slavu Crne Gore u svijetu, ali koji su i svijet i Evropu dovodili kod nas



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.