Muzička akademija

Biografija




Biografija

B I O G R A F I J A


Rođen je u Podgorici, gdje je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Diplomirao je na instrumentalnom odsjeku, smjer violončelo, na Muzičkoj akademiji u Podgorici marta 1996. godine u klasi prof. Jurija Sotnjičuka.
Dalje usavršavanje iz oblasti kamerne muzike nastavlja na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Uroša Pešića koje završa 1999.godine, a novembra 2003. godine i magistrira na odsjeku za violončelo na Muzičkoj akademiji - Cetinje u klasi prof. Jurija Sotnjičuka.

Od 1996 – 2003. je angažovan kao stručni saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Tokom školovanja učestvovao je na brojnim festivalima, državnim i međunarodnim takmičenjima.
Jedan je od osnivača klavirskog trija "Camerata montenegrina " 1995. god., ansambla koji je već poslije par nastupa na muzičkoj sceni izazvao veliko interesovanje i publike i muzičke kritike i vremenom izrastao u ansambl koji je dostojno predstavljao crnogorsko muzičko izvodjaštvo kako u zemlji tako i van granica naše zemlje. Trio je od osnivanja imao veliki broj nastupa na eminentnim festivalima ( DEUS, Barski ljetopis, BELEF, NOMUS, Grad teatar), a pozitivne kritike su rezultirale pozivima za učešce na internacionalnim festivalima (Slovačka, Česka, Madjarska, Italija).

Nakon završenih studija sarađivao je više puta sa RTV Crne Gore kao gost emisija o umjetničkoj muzici, kao gost tadašnjeg kamernog orkestra RTVCG, a po osnivanju Crnogorskog simfonijskog orkestra bio je dvije godine I njegov član. Ljeta 2001. god. kao najbolji polaznik master klasa svjetski priznatog violončeliste Davida Grigorijana ( Rusija – Njemačka) predstavio se publici solističkim koncertom na festivalu Barski ljetopis, na kamernoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta i u Sali Doma kulture u Petrovcu u okviru ljetnjeg festivala. Takođe, u narednim godinama aktivno nastupa i kao solista i kao član klavirskog trija na festivalima u Crnoj Gori poput Decembarskih dana kulture, Barskog ljetopisa, Grad teatra, “ Crna Gora – jedna kulturna adresa”.

Stalno zaposlenje u Umjetničkoj školi za muziku i balet Vasa Pavić u Podgorici kao profesor violončela i kamerne muzike od 2003. godine usmjerava na intenzivno bavljenje pedagoškim radom. Tokom godina, njegovi učenici postižu sjajne uspjehe. Dobitnici su preko 40 nagrada u diciplinama solo violončelo i kamerni ansambli, na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima – „Whitgift“ u Londonu, „Premio Clivis“ u Rimu, „Petar Konjović“ u Beogradu, „Pjeter Gaci“ u Skadru, takmičenja gudača u Valjevu i Nišu, Festival mladih muzičara Crne Gore, a nakon sticanja znanja u srednjoj muzičkoj školi, bivaju primljeni na značajne institucije visokog obrazovanja poput: Muzičke akademije - Cetinje, Fakulteta muzičke umetnosti i Akademija lepih umetnosti u Beogradu, Muzičke akademije u Sarajevu, Univerziteta umjetnosti u Cirihu, Guildhall School for Music and Drama u Londonu. Uspješan pedagoški rad prepoznat je od strane Fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete Crne Gore koji mu dodjeljule nagradu za školsku 2018/2019. godinu.

Godinama je stalni član stručnih žirija na državnim takmičenjima za discipline solo Violončelo i Kamerna muzika, a od 2019. i član stručnog žirija na festivalu Chellothon u Beogradu i međunarodnom festivalu “ Zlatne stepenice” u Valjevu. Osnivač je crnogorskog izdanja festivala Chellothon Montenegro u okviru koga je, zajedno sa violončelistom dr Srđanom Sretenovićem iz Beograda održao masterklas. Takođe je pozvan da kao mentor radi sa mladim violončelistima u okviru projekta “ Muzički krug” pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, novembra 2019. godine, a aktivnim učešćem na internacionalnim konferencijama kao potpredsjednik organizacije ESTA, intezivno radi na afirmisanju gudača iz Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.