Pomorski fakultet Kotor

Biografija - Dr Zoran Kovačević




Biografija - Dr Zoran Kovačević

Dr Zoran Kovačević rođen je 1972. godine.

Osnovnu i srednju školu - Gimaziju (prirodno-matematički smjer) završio je u Herceg Novom. Diplomirao je na Pomorskom fakultetu u Kotoru, na odsjeku za organizaciju smjer luke i stekao zvanje Diplomirani pomorski inžinjer. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2002. godine upisuje poslediplomske specijalističke studije na odsjeku za Menadžment u turizmu, gdje nakon završetka studija i odbrane specijalističkog rada na temu „Strategije segementacije tržišta i diferenciranja proizvoda na nivou turističke destinacije na primjeru Herceg Novog“ stiče zvanje Specijaliste za menadžment turističkog proizvoda. Nakon završenih magistarskih studija na odsjeku za Menadžment u turizmu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i odbrane magistarske teze na temu: „Uloga nautičkog turizma u procesu kreiranja turističkog proizvoda Crne Gore“ 2009. godine stiče zvanje Magistra ekonomskih nauka. Doktorske studije nastavlja na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu gdje je nakon odbrane doktorske disertacije pod nazivom: „Uloga nautičkog turizma u održivom razvoju Crne Gore“ 2018. godine stekao zvanje Doktora ekonomskih nauka.

Od 2007. godine zaposlen je u Jadranskom brodogradilištu Bijela AD, prvo na mjestu referenta marketinga za jahting program, pa potom Savjetnika Predsjednika Odbora direktora za jahting program. U tom periodu radio je na izradi studije mogućnosti uvođenja jahting programa u proizvodni proces Brodogradilišta Bijela i rukovodio je timom zaduženim za uvođenje „Čistije proizvodnje“ pod pokroviteljstvom UNIDO-a. Od 2011. godine u Brodogradilištu Bijela je izabran na mjesto Sekretara akcionarskog društva, gdje je pored poslova određenih Zakonom i Statutom društva, rukovodio sektorom Sekretarijat u kojem su se nalazile: Kadrovska služba, Pravna služba, Standard i Razvoj.

Od 2012. godine prelazi u Institut Igalo AD na radno mjesto Izvršnog direktora, a od 2015. godine je izabran na mjesto Predsjednika Odbora direktora Instituta Igalo AD, gdje je do kraja 2018. godine u ime vlasnika kapitala obavljao poslove vezane za strateško upravljanje kompanijom. Od kraja 2018. godine nalazi se na mjestu Savjetnika u Institutu Igalo AD.

Od 2013. do kraja 2015. godine bio je član Upravnog odbora Javnog preduzeća Morsko dobro Crne Gore.

U 2012. godini imenovan je za člana Komisije za ocjenu: „Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu marine Luštica Bay“ i Komisije za ocjenu: „Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu proširenja marine Porto Montenegro“.

Od 2020. godine, kao eksterni saradnik (doktor nauka) profesor je na predmetima iz oblasti nautičkog turizma na Pomorskom fakultetu Kotor, Univerziteta Crne Gore.

Od jula 2022. godine, predavač je u okviru međunarodne ljetnje škole na engleskom jeziku pod nazivom SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF YACHTING AND CRUISE INDUSTRY, u organizaciji IEST-Univerziteta Crne Gore (Pomorski fakultet Kotor), Co-founded by the Erasmus+ Programe of the European Union.

Autor je više naučnih radova publikovanih u domaćim i međunarodnim časopisima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.