Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija




Biografija

Dr Borko Katanić, rođen je 23. 3. 1985. godine u Čačku (Srbija), gde je završio osnovnu i srednju školu. Osnovne akademske, a potom i master studije zavšava na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu sa prosečnom ocenom 9.10. Na istoimenom fakultetu upisuje doktorske studije i uspešno polaže sve predmete predviđene studijskim programom sa prosečnom ocenom 9.43 uz odbranjen projekat doktorske disertacije na temu: Efekti različitih programa fizičkog vežbanja na motorički prostor i kognitivne sposobnosti dece predškolskog uzrasta, koji je u završnoj fazi izrade.

Od marta 2021. godine angažovan je kao saradnik u nastavi na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću na osnovnim, specijalitičkim i master studijama, na predmetima: antropomotorika, atletika, metodika nastave fizičkog vaspitanja, fizičko vaspitanje i školski sport, transformacioni procesi u sportu, teorija telesnog vežbanja i sporta, testiranje i merenje u telesnom vežbanju i sportu, istraživanja u sportu i sportski turizam.

Nalazi se na poziciji pomoćnika glavnog urednika u naučnom časopisu SportMont, a angažovan je i u naučnim časopisima Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine i Journal of Anthropology of Sport and Physical Education na tehničkim poslovima.

Direktor je Laboratorije za inovacije u sportu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Učesnik je na projektu Crnogorska platforma za inovacije u sportu, odobrenom od strane Ministarstva nauke Crne Gore.

Do sada je kao autor i koautor objavio 30-ak naučnih i stručnih radova u oblasti sporta u domaćim i stranim časopisima, kao i na međunarodnim konferencijama.

Poslednjih desetak godina veoma je angažovan u sportu. Radeći kao fitnes trener u fitnes centrima Feelgood, Maximus i Fit UP, sprovodeći grupne i personalne fitnes programe, kao i fizičku pripremu sportista. Radio je i kao fudbalski trener sa decom uzrasta od 5 do 17 godina u FK Red Star i FK Radnički Niš, da bi potom osnovao i vodi školu fudbala FOOT PRO u Čačku.

U periodu od 2016. do 2018. radio je kao nastavnik fizičkog vaspitanja u osnovnim školama, da bi se potom zaposlio u javnoj ustanovi Sportski centar „Mladost” Čačak. 

Do sada je učestvovao u organizaciji velikog broja sportskih manifestacija kao što su: ulične trke, polumaratoni, fudbalski i košarkaški turniri, igre bez granica za decu i druge sportske aktivnosti. Takođe je bio i nosilac projekta koji se plasirao u finale u konkursu Colosseum Sports Tech Serbia 2019 od strane vodeće svetske sportsko-tehnološke kompanije Coloseum Sport (Izrael) i Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Dugo se bavio sportom, a pre svega fudbalom. 

Poseduje UEFA „C” licencu za fudbalske trenere, izdatu 2012. godine, kao i sertifikat za spasioca na vodi, izdat 2020.

Oženjen je suprugom Marijom sa kojom ima dve ćerke.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.