Pomorski fakultet Kotor

Biografija




Biografija

Igor Petrović je rođen 22.05.1978. godine u Kotoru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Kao jedan od najboljih đaka Srednje pomorske škole, nagrađen je od Opštine Kotor. Višu pomorsku školu, Pomorsko nautički odsjek, upisao je 1996. godine, te dimplomirao 2000. godine kao najbolji student u klasi. Fakultet za pomorstvo Kotor u trajanju od četiri godine završio je 2006. godine.

Od 30.01.1999 počinje ploviti kao kadet na japanskoj kompaniji Mitsui OSK Lines, na kojoj je plovio do juna 2021. Kao kapetan prvu komandu broda preuzeo je 2014. godine.

U trening centru „Azalea“ radi od  2005. godine kao instruktor na raznim obukama: Tanker Familiarization, Advanced Oil/Chemical/Gas Tanker Operations, Specialized Oil Tanker Training, LNG Carrier Standard Training Course, Radar/Arpa, Survival craft and rescue boat operation, BTM/ BRM/ MRM, Ship Handling, ECDIS, SIRE Vetting itd.

U periodu od jula 2013. do decembra 2015, u trajanju od 12 mjeseci, radio je u Londonu, u kompaniji MOL Management Europe ltd, kao inspektor za poslovanje broda (Operational Superintendent), i kao inspektor u odsjeku za upravljanje kvalitetom, očuvanjem zdravlja i sigurnosti (Quality, Health and Safety Department). U istoj kompaniji od marta 2017. do jula 2017. obavljao je posao unutrašnjeg provjerivača (Internal Auditor - ISM/ ISPS/ HSEQ and Navigation Audit, Pre-vetting Inspection).

U toku svoje dugogodišnje pomorske karijere, u cilju stručnog usavršavanja, pohađao je razne kurseve u zemlji i inostranstvu kao što su: Specialized Oil Tanker Training, Training Course for Instructors IMO 6.09, Ship Safety Officer, Maritime Resource Management, Workshop Leader Training, Bridge Team Management, Bridge Resource Management, Train the Trainer Course, Train the Trainer - Teaching Methods, Risk Management and Incident Investigation Training, Ship to Ship Operations, Management Development, Trainer's Training for SIRE Seminar, Ship Handling, Vetting/ Sire and Tanker Inspections, Media Response Training, Assessor Training Course, Cyber Security Awareness, Internal Auditor. U Manili marta 2017. godine položio je ispit i dobio japanska ovlašćenja za zapovjednika broda u cilju plovidbe na brodovima pod  japanskom zastavom.

Kao instruktor je učestvovao u posebnom programu za obuku kadeta na brodu kompanije Mitsui OSK Lines (MOL 40 cabins VLCC Tanker Cadet Training Program). 

Magistrirao je na Pomorskom fakultetu Kotor septembra 2021. godine, i sa ocjenom A odbranio magistarski rad na temu “Upravljanje rizikom prilikom spašavanja na moru” pod mentorstvom prof.dr Pera Vidana, i nakon toga upisao doktorske studije.

Na Pomorskom fakultetu Kotor radi od decembra 2021. godine kao saradnik na nautičkoj grupi predmeta, i kao instruktor u Centru za obuku pomoraca.

Igor je oženjen i otac je dvoje djece.

Aktivni je član Bokeljske mornarice, koja je kao jedna od najstarijih pomorskih organizacija uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.