Zašto odabrati Metalurško-tehnološki fakultet?




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Metalurško-tehnološki fakultet osnovan je 1973. godine sa misijom da, primjenom savremenih metoda obrazovanja povezanim sa naučnoistraživačkim procesom, obrazuje mlade i kvalitetne stručnjake, koji će biti osposobljeni da svojim znanjem i radom podstiču dalji razvoj u oblastima  tehnološkog inženjerstva, inženjerstva materijala i zaštite životne sredine.  Znanja i vještine koje studenti stiču na MTF-u zasigurno će im omogućiti konkurentnost na tržištu, kao i osnovu za dalje stručno i naučno usavršavanje. Izborom i izučavanjem pojedinih užih oblasti (modula) na Fakultetu  omogućiće im:

  • uspješan rad u oblastima projektovanja, vođenja, kontrole i unapređenja tehnološkog procesa proizvodnje različitih organskih i neorganskih proizvoda;
  • dizajniranje metalnih, keramičkih, polimernih i kompozitnih materijala;
  • razvoj materijala za skladištenje energije;
  • ispitivanje i unapređenje sastava, strukture, svojstava materijala i njihove primjene;
  • planiranje, izbor i primjenu određenih tehnologija zaštite životne sredine.

Veoma je široka lepeza aktuelnih tema koje budući studenti imaju prilike da izučavaju na ovom Fakultetu koji se svojim višedecenijskim radom razvio u naučno-obrazovnu instituciju zavidne reputacije ne samo u zemlji već i šire. U prilog navedenom govori i činjenica da posljednjih godina profesori i saradnici Fakulteta imaju više od 200 naučnih i istraživačkih radova u indeksiranim publikacijama, a da su u nacionalnim projektima, u koje je uključen Fakultet, gotovo svi angažovani kao istraživači. MTF je nosilac više projekata bilateralne saradnje i  naučno-istraživačkih projekata finansiranih od strane MPNKS Crne Gore. Nastavno osoblje Fakulteta uključeno je i u realizaciji međunarodnih projekata EUREKA, NATO SPS, Horizon 2020, COST,  kao i projekata iz INVO HERIC fondova.

Fakultet ima naučnu i stručnu saradnju sa više fakulteta u regionu, kao i sa fakultetima u Austriji, Italiji, Njemačkoj.

Studijski programi

Metalurško-tehnološki fakultet nudi dva programa akademskih studija na studijskim programima Metalurgija i materijali i Hemijska tehnologija. Na ovim programima su osim osnovnih organizovane i master i doktorske studije. Takođe, u ponudi su i osnovne i master primijenjene studije na studijskom programu Zaštita životne sredine.

Koje škole imaju prohodnost za upis?

Za studijske programe Metalurgija i materijali i Hemijska tehnologija prohodnost imaju gimnazija, metalurška, hemijska, elektrotehnička, mašinska, rudarsko-geološka, građevinska, poljoprivredna, medicinska, tekstilno-kožarska, ekonomska, turistička, trgovinsko-ugostiteljska Za studijski program Zaštita životne sredine prohodnost imaju gimnazija i sve srednje stručne škole.

Da li je potrebno polagati prijemni ispit za upis za studijske programe fakulteta?

Za upis na osnovne studije na sva tri studijska programa nije potrebno polagati prijemni ispit, dok je prilikom upisa na master studije položen prijemni ispit uslov za upis na Fakultet.

Kada je riječ o proceduri upisa, kao i sistemu rangiranja prijavljenih kandidata,  to je definisano Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore

Gdje Metalurško-tehnološki fakultet organizuje nastavu?

Nastava na fakultetu odvija se putem auditornih predavanja, laboratorijskih i računskih vježbi, terenskih vježbi, a svi studijski programi imaju i obaveznu stručnu praksu. Nastava se izvodi u prostorijama Metalurško-tehnološkog fakulteta koji, pored amfiteatara u kojima se realizuje teorijska nastava, raspolaže sa respektabilnim kapacitetima laboratorijskog prostora koji obuhvata petnaest laboratorija različite osobenosti, u oblastima fizičko-hemijskih disciplina, instrumentalnih metoda analize, ispitivanja i karakterizacije materijala, tehnologije vode, korozije i zaštite materijala, procesne i prerađivačke metalurgije i zavarivanja. Nastava na svim nivoima studija se većim dijelom realizuje u laboratorijima.

Pored praktične nastave u laboratorijama Fakulteta, organizuje se i praktična nastava u vidu jednosemestralnog boravka studenata završnih godina osnovnih studija sva tri studijska programa u firmama sa kojima Fakultet ima potpisane ugovore (Centar za ekotoksikološka ispitivanja, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, Plantaže 13. Jul, Agencija za zaštitu životne sredine, Deponija Livade, Vodovod i kanalizacija Podgorice, Pivara Trebjesa, Poliex, IPC Tehnopolis, Hemomont i ostali).

Šta poslije završetka studija?

Metalurško-tehnološki fakultet je dobro uređena, moderna institucija koja je iznjedrila veliki broj odličnih inženjera, koje su svoje znanje stekli na jednom od studijskih programa.

Zavisno od izbora uže oblasti svršeni studenti ovog Fakulteta mogu postati stručnjaci za sintezu organskih i neorganskih proizvoda,  procesnu i prerađivačku metalurgiju i zaštitu životne sredine. Stečena znanja studentima daju mogućnost zaposlenja u različitim privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu, državnim organima uprave, naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama, agencijama, nevladinim organizacijama. Studenti koji završe Metalurško-tehnološki fakultet traženi su u poslovima  koji se se tiču rukovođenja procesa proizvodnje, diznajniranja novih proizvoda, optimizaciji troškova proizvodnje, implementaciji novih tehnologija, unapređenju proizvodnih kapaciteta itd.

Osoblje fakulteta

U realizaciji studijskih programa svih nivoa studija na Metalurško-tehnološkom fakultetu za izvođenje nastave trenutno je angažovan visokokvalifikovani kadar koga čine 18 nastavnika i 6 saradnika. Nenastavno osoblje čine lica koja obavljaju stručne, administrativne i tehničke poslove, uključujući pravne, računovodstveno-finansijske, informatičke  i druge.

Kontakt

Cetinjski put b.b. 
81000 Podgorica
+382 20 245 406
mtf@ucg.ac.me
www.ucg.ac.me/mtf 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.