Održan sastanak konzorcijuma projekta AL4LIFE: Uključivanje alumnista u aktivnosti svih univerziteta prioritet




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu u Bolonji je 9. i 10. novembra održan sastanak svih partnerskih ustanova u projektu AL4LIFE („Western Balkan entrepreneurial university alliances – keeping in touch for lifelong relations”), u kojem je Univerzitet Crne Gore koordinatorska ustanova, a čija je trogodišnja realizacija počela 1. marta ove godine u okviru Erasmus+ programa izgradnje kapaciteta u u visikom obrazovanju.

Partneri u projektu su Univerzitet u Bolonji, Autonomni univerzitet u Madridu, Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet Donja Gorica, Univerzitet u Mitrovici i Međunarodni poslovni koledž u Mitrovici.

Generalni cilj projekta je uspostavljanje, jačanje i institucionalizacija struktura alumnista na partnerskim ustanovama sa Zapadnog Balkana, uključivanje alumnista u nastavni, mentorski i istraživački process, kao i u jačanje veza ovih visokoškolskih ustanova sa privredom. Angažovanjem alumnista unaprijediće se studijski programi i nastavne metode, prije svega kroz jačanje segmenta praktične obuke i preduzetništva, a uz saradnju sa karijernim centrima sprovodiće se i aktivnosti na jačanju profesionalnih i ličnih vještina studenata, sve u cilju boljeg usklađivanja sa potrebama tržišta rada tj. bolje zapošljivosti diplomiranih studenata.

Projektom je predviđeno uspostavljanje struktura alumnista i imenovanje nadležnih/kontakt osoba na svim fakultetima UCG-a, kreiranje internet stranice UCG-a posvećene alumnistima, njihovoj organizaciji i aktivnostima, kreiranje softvera za upravljanje bazom podataka o alumnistima i interaktivnom internet platformom za komunikaciju sa alumni zajednicom itd.

Projekat će doprinijeti i unapređenju istraživačkih kapaciteta UCG-a, njihovog finansiranja i komercijalizacije, uz podršku Alumni katedre za istraživanje („Alumni Research Chair”) i Alumni kluba za dodjelu stipendija, koji će biti uspostavljeni u svrhu povezivanja istraživačke izvrsnosti sa inovativnim potencijalom privrede.

Izrada Alumni strategije UCG-a 2024-2029 je prva aktivnost za potrebe uspostavljanja pomenutog institucionalnog okvira za formalno uključivanje alumni zajednice u obrazovni, istraživački i razvojni segment UCG-a. Sastanak u Bolonji je prije svega bio posvećen pripremi Alumni strategije partnerskih ustanova sa Zapadnog Balkana.

Ispred Univerziteta Crne Gore na sastanku su učestvovali prof. dr Sanja Peković – prorektorka za internacionalizaciju, dr Srna Sudar – rukovoditeljka Kancelarije za projekte i Ana Dragutinović – rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost.

Na sastanku je Univerzitet u Bolonji predstavio izvještaj o modelima, strategijama i načinu funkcionisanja alumni organizacija na tri partnerske ustanove iz EU, koje učestvuju u projektu. Sastanku su po pozivu organiozatora prisustvovali i predstavnici Katoličkog Univerziteta Leuven (Belgija), Univerziteta u Helsinkiju (Finska), Univerziteta Leiden (Holandija) i međunarodne asocijacije „Savjet za unapređenje i podršku obrazovanju” (CASE – „Council for Advancement and Support of Education”), koji su predstavili uporedni pogled i najbolje prakse koje se tiču modela i prioriteta alumni organizacija u EU. Svaka partnerska ustanova sa Zapadnog Balkana je predstavila trenutno stanje povezanosti sa alumni zajednicom, a zatim i rad na pripremi Alumni strategije, nakon čega su svi partneri razmotrili trenutno stanje u projektu i dogovorili se oko budućih aktivnosti i obaveza.

Internet stranica projekta: www.al4life.ucg.ac.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.